Dit het is het nieuwe beursgebouw van Brugge (en deze haalden het nét niet)

© rr

© rr

© credit

© rr

© rr

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Souto de Moura mag de nieuwe beurs- en congreshal ontwerpen. De stad heeft de architect en zijn bouwteam na een lange procedure als voorkeursbieder aangeduid. “Dit ontwerp getuigt van respect voor de stad, het laat Brugge Brugge zijn.”

Koen Theuns

Een sober gebouw met glas en recuperatiebaksteen, dat komt op de plaats van de voormalige beurshal. Of toch ongeveer, want het gebouw zal aan de andere kant van de nu braakliggende beurssite worden opgetrokken. De nieuwbouw, die dezelfde oppervlakte innemen als zijn voorganger (5.250 vierkante meter), bestaat uit een grote beurshal op het gelijkvloers en een hoger volume op de kop voor het congresgedeelte. Opvallend zijn de glazen zijwanden aan drie zijden van de beurshal, die volledig kunnen worden opengezet zodat de hal kan fungeren als overdekt plein, en het restaurant met zicht op de stad op de hoogste verdieping.

40 miljoen euro

Het ontwerp is van de hand van Eduardo Souto de Moura, die samenwerkt met het Antwerpse architectuurbureau META. De Portugese architect staat bekend om zijn sobere stijl, en dat speelde mee in de keuze van de jury en het stadsbestuur. “Het ontwerp getuigt van respect voor de stad, het laat Brugge Brugge zijn. We kiezen hiermee niet voor spektakelarchitectuur, maar voor sobere en functionele architectuur”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Functioneel, want van alle inzendingen biedt het winnende ontwerp het meeste functionele ruimte.

Behalve de ontwerper koos de stad ook de ontwikkelaar, CFE. Het team kwam als winnaar uit de bus na een lange en zware procedure, die tot bij de Raad van State leidde. Er staat dan ook veel op het spel: 40 miljoen euro, Brugges grootste investering deze legislatuur. Een bedrag die Brugge vooral door de gebruikers van het gebouw wil laten betalen.

Toeristentaks

“In 2015, toen we de beslissing genomen hebben voor een nieuw beurs- en congresgebouw, hebben we de toeristentaks ingevoerd. Die zal tegen 2019 al 19 miljoen euro hebben opgebracht”, verklaart Boudewijn Laloo (CD&V), schepen van Financiën en al jarenlang pleitbezorger voor een nieuwe Beurshal. Volgens Landuyt is de investering van niet te onderschatten belang voor het toerisme in Brugge. “Dit is het laatste stukje van onze toeristische puzzel. Op rustigere periodes zullen we meer kunnen inzetten op congrestoerisme.”

Najaar 2018

De voorkeursbieder mag dan wel bekend zijn, helemaal definitief is het ontwerp nog niet. De punten en komma’s moeten nog worden gezet, tegen maart verwacht het stadsbestuur een best and final offer. Als voor de zomer de bouwaanvraag wordt ingediend, dan kunnen de bouwwerken in het najaar van 2018 van start gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen