Gemeente biedt onderdak aan maar liefst 400 Catalanen: “We doen dit puur als vriendendienst”

© dkr

Meer dan 20.000 Catalanen zijn afgezakt naar België, voor een massabetoging in Brussel. Verschillende gezinnen in Overijse en de Druivenstreek tonen zich van hun meest gastvrije kant.

Ruben De Keyzer

In voormalig woonzorgcentrum De Lasne in de Homeweg krijgen 130 Catalanen onderdak. Het werk van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), in samenwerking met de Catalaanse nationalisten en de Argentijnse eigenaar van het gebouw, die liever anoniem wenst te blijven. “De VVB heeft me gevraagd om mijn gebouw voor deze mensen open te stellen”, zegt de eigenaar. “Die vriendendienst wou ik hen bewijzen.”

Volgens VVB-voorzitter Bart De Valck was het niet eenvoudig om voor iedereen onderdak te vinden. “De Lasne heeft een jaar leeggestaan. Er was dus wat werk om de verwarmingsketel op gang te krijgen en het gebouw op te knappen. We willen onderdak bieden aan zo veel mogelijk gezinnen. We vragen daarbij een minieme bijdrage, kleine kinderen logeren gratis.”

© dkr

De opvang wordt grotendeels in goede banen geleid door buurtbewoners Marc (63) en Jean-Louis (58). Ze willen zich naar eigen zeggen niet mengen in de politieke kwestie. “We doen dit puur als vriendendienst”, zegt Jean-Louis.

Brochure in het Catalaans - niet in het Spaans

Bij elke inschrijving geven de twee een brochure in het Catalaans - uiteraard niet in het Spaans - en een stukje Belgische chocolade.

“Vanavond nodigen we alle Catalanen uit in zaal den Turf voor een koninginnenhapje met frietjes. Lekker Belgisch, en makkelijk te maken voor een grote groep”, zegt De Valck. “Er komen ook verschillende politici, waaronder de burgemeesters van Overijse en Steenokkerzeel, en zelfs Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

In de late namiddag komen de eerste gezinnen toe. Huisvader Jordi Lorente i Servitja is op één dag van Catalonië naar België gereden. “We zijn erg dankbaar dat we hier zo goed worden opgevangen”, zegt de man. “We willen onze stem laten horen, want we hebben het gevoel dat de Spaanse regering ons niet serieus neemt. Het kan niet dat onze regeringsleden in de gevangenis zitten.”

“Kritisch denken over de maatschappij”

Ook op kleinere schaal zetten Overijsenaren zich in voor de Catalaanse zaak. Uitbater Dirk Jena van café 't Klein Verzet biedt meer dan 24 Catalanen onderdak. “Zes van hen zullen overnachten boven het café”, zegt hij. “De zolder is mooi ingericht met bedden, sofa’s, een tafel en een eigen badkamer. Bij mijn moeder thuis slapen nog eens vier mensen. Op mijn oprit komen drie campers. In één camper zit een koppel, in een andere zitten twaalf mensen. Ik weet niet hoeveel mensen in de derde camper zitten.”

© dkr

Dirk zelf heeft veel sympathie voor de Catalaanse zaak. “In 't Klein Verzet denken wij ook graag kritisch over de maatschappij. Ik droom van een wereld waarin de burger dichter staat bij het bestuur. Nu is alles op veel te grote schaal. Zo heb je als burger weinig inspraak.”

Of de cafébaas mee gaat betogen, weet hij niet. “Ik zou graag willen, maar dat hangt ervan af hoe laat het wordt. Het café moet morgenavond weer open, dus als er te veel werk is, blijf ik hier. Anders neemt mijn vrouw het een dag over.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen