Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Laat je inspireren door Cath Luyten en ontdek Parijs op een andere manier

De Coulée verte René Dumont, een heerlijk groen wandelpad over een negentiende-eeuws spoorwegviaductBeeld Atout France

Audrey Hepburn wist het al, en Cath Luyten kan het alleen maar bevestigen: ‘Paris is always a good idea.’ Nee, je hoeft geen wereldberoemde Hollywoodactrice – of Belgische presentatrice – te zijn om er honderd procent van te genieten. Een wandeling in het groen, een etentje bij een topchef? In een paar uur tijd ben je even helemaal weg.

Als het goed genoeg is voor Napoleon, dan zeker ook voor ons. Voor hem was het Château de Fontainebleau zijn tweede optrekje, ideaal voor zijn geliefde jachtpartijen. Maar hij is lang niet de enige notoire Fransman die er zijn dagen sleet. De eerste steen werd al gelegd in de twaalfde eeuw, en voor veel koningen was het hun voornaamste vorstelijke residentie. Sinds 1981 staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst en nu dus ook bij jouw must visits.

Meer dan 1.500 kamers telt dit niet zo bescheiden château, en dan hebben we het nog niet over de 130 hectaren bossen en parken die het omgeven. Dat het groen vrij toegankelijk is, is mooi meegenomen: ideaal voor een ontspannende wandeling, een zalige pauze op een bankje in de zon of een frisse neus in een historisch kader.

Château de Fontainebleau: tweede optrekje van NapoleonBeeld Béatrice Lécuyer

Fusie van Frankrijk en Azië

Bij Atelier Gambey van Pierre Sang wordt geen onderscheid tussen arm en rijk gemaakt. Hier eet en betaalt iedereen hetzelfde. De chef met faam werkt niet met een kaart, maar verrast zijn gasten met eenzelfde menu volgens 't seizoen en met de lekkerste producten van lokale producenten. Zijn Noord-Koreaanse roots proef je in de borden, net als zijn grenzeloze passie voor lekker eten. De combinatie van zijn Franse scholing met die heerlijke oosterse toetsen wérkt.

Wandelen over de spoorweg

In het elfde en twaalfde arrondissement valt nog meer moois te ontdekken. Volg je neus en geniet van de arbeidersbuurten die door de jaren heen weinig aan charme hebben ingeboet. Denk maar aan de pittoreske markt van Aligre, de mythische rue Faubourg Saint-Antoine en de befaamde Place de la Bastille. Onze ultieme tip: wandel over de Coulée verte René Dumont, een heerlijk groen wandelpad over een negentiende-eeuws spoorwegviaduct. Ja, ook dát is Parijs.

Op zoek naar meer tips & inspiratie? Klik hier

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel