Proces tegen Salah Abdeslam voor schietpartij in Vorst uitgesteld

© Nieuwsblad

Het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank tegen Salah Abdeslam voor de schietpartij in Vorst, dat normaal komende maandag had moeten beginnen, wordt uitgesteld. Dat meldt de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart.

lbo

Abdeslam had voor dit proces advocaat Sven Mary weer onder de arm genomen. Die had meteen om uitstel gevraagd om het dossier grondig te kunnen bestuderen. De rechtbank heeft dat uitstel intussen toegekend.

Naast Abdeslam staat ook Sofiene Ayari terecht voor de schietpartij in Vorst.

200 agenten

De maatregelen die genomen worden om het proces over de schietpartij in de Driesstraat in alle veiligheid te laten verlopen, zijn van een ongeziene omvang. Meer dan 200 politieagenten worden ingezet om het gebouw te bewaken. Ook een helikopter van de federale politie zal vanuit de lucht een oogje in het zeil houden. Zo zal het justitiepaleis slechts toegankelijk zijn via één enkele ingang en zal iedereen die het paleis binnen wil, ook magistraten, griffiers, advocaten en justitiepersoneel voorbij een metaaldetector moeten. Om te vermijden dat de wachtrijen die dat ongetwijfeld tot gevolg zal hebben ook zouden leiden tot vertragingen voor de andere processen, zal het justitiepaleis wel vanaf 06.30 uur zijn deuren openen.

Wie, zoals heel wat magistraten en advocaten, de gewoonte heeft om met de wagen naar het paleis te rijden en die op de parking rondom het paleis of in de omliggende straten te parkeren, is eraan voor de moeite. Zowel de parking rond het paleis als de omliggende straten worden afgesloten. De politie laat speciaal grote betonblokken aanslepen om de toegang onmogelijk te maken.

De schietpartij in de Driesstraat in Vorst vond op 15 maart 2016 plaats, op een moment dat Franse en Belgische speurders al een viertal maanden koortsachtig op zoek waren naar terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en heelhuids uit de Franse hoofdstad waren gevlucht, alsook naar mensen die een ondersteunende rol hadden gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen. De meest bekende daarvan was ongetwijfeld Salah Abdeslam, die zich ter elfder ure niet had opgeblazen in Parijs en ondanks een controle door de Franse politie tot in Brussel was geraakt.

De speurders hadden al een hele reeks verdachten opgepakt en schuilplaatsen blootgelegd toen leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen onderzocht, op 15 maart een huiszoeking wilden uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin een van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat een van hen Salah Abdeslam was.

Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arrresterren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Vier dagen na hun arrestatie, op 22 maart 2016, sloegen een aantal overblijvende leden van de terreurcel toe op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

Het proces over de schietpartij in de Driesstraat is de eerste maal dat personen die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, in het openbaar voor een rechter zullen verschijnen. Nu meester Mary de rechtbank om een uitstel zal verzoeken, zal het nog wat langer duren voor de rechtbank Abdeslam en Ayari aan de tand zal kunnen voelen over hun rol bij die aanslagen en hun aandeel in de schietpartij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen