Wat gebeurt er met het afval in de nieuwe blauwe PMD-zak? ‘Wij gooien niet alles op één hoop’

Al anderhalf miljoen Vlamingen mogen meer plastic verpakkingen in hun blauwe PMD-zak stoppen. De rest volgt later. Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) legt uit wat er verandert.

1. Wat mag er in de nieuwe blauwe PMD-zak?

De vuistregel is: alle plastic verpakkingen mogen erin. Dus naast de flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons die er nu al in mogen, zijn nu ook yoghurtpotjes, schaaltjes, botervlootjes, plastic folies en zakken en plastic tubes, van tandpasta of haargel, toegelaten. Chipszakjes zijn een speciaal geval. Die kunnen we nog niet recycleren, maar je mag ze wel al meegeven. Die worden eruitgehaald in de sorteercentra.

2. Wat blijft verboden?

Piepschuim, verpakkingen met kinderveilige sluitingen en verpakkingen die bij het klein gevaarlijk afval horen. Net als harde kunststoffen die te groot zijn, zoals een plastic badje of tuinmeubilair. Speelgoed laten we ook niet toe, omdat daar vaak batterijen of elektronica in verwerkt zitten.

Wij verwachten dat met deze maatregel tegen 2021 jaarlijks 50.000 ton meer recyclage mogelijk moet zijn.

3. Waarom kan niet alle plastic gerecycleerd worden?

Alle plastic kan worden gerecycleerd, maar tuinmeubelen bijvoorbeeld kun je moeilijk meegeven in de PMD-zak. Container- en recyclageparken zijn daarvoor meer aangewezen. Voor mensen die zich daarover zorgen maken: sorteren is geen pestmaatregel. Wij gooien niet alles op één hoop, wat soms gedacht wordt. Sorteren is wel degelijk beter voor het milieu én de portemonnee.

4. Wat hoopt Fost Plus hiermee te bereiken?

Fost Plus is verantwoordelijk voor de uitvoering van de recyclageplicht van de industrie. Wij verwachten dat met deze maatregel tegen 2021 jaarlijks 50.000 ton meer recyclage mogelijk moet zijn. Elke inwoner zou jaarlijks acht kilo plastic uitsparen in zijn of haar restafvalzak. Dat is meer dan de helft, want jaarlijks verdwijnt er nu 15 kilogram per inwoner in de restafvalzak. Wij schatten tegen 2023 zestig procent van de plastic verpakkingen te kunnen recycleren.

5. Zijn er ook maatregelen die werken aan de bron?

Zeker. Producenten moeten nu al werken aan alternatieven voor single use plastics, vorig jaar werden kassazakjes verboden en vanaf 2020 mogen er geen wegwerpbekers meer gebruikt worden op publieke evenementen. Ook de Vlaamse overheden geven het goede voorbeeld met een verbod op wegwerpcateringmateriaal.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Jan Verheyen woordvoerder is van Fost Plus. Dat was niet correct. Jan Verheyen is woordvoerder van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Onze excuses.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content