Kritiek op nieuwe blauwe PMD-zak: ‘Dit gaat de verkeerde kant uit’

© Belga

Vanaf 2019 wordt het sorteren eenvoudiger voor de burger: alle types plastic verpakkingen mogen dan in de blauwezak worden gestopt, dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plastic folie.

Eén blauwe zak die aan huis wordt opgehaald, die alle plastic verpakkingen verzamelt, evenals metalen verpakkingen en drankkartons, dàt is het principe van het nieuwe afvalbeleid van Fost Plus. Het doel is om het nieuwe systeem geleidelijk aan in te voeren in heel België, gespreid over een periode van 2 jaar, tussen 1 januari 2019 en 2021. Deze evolutie zal volgens Fost Plus toelaten om 8 kg extra per jaar per inwoner in te zamelen. België zal zo een recyclagepercentage van 64 pct bereiken, ver boven de Europese aanbevelingen (22,5 pct vandaag en 45-55 pct verwacht vanaf 2025). Een en ander werd vrijdagvoormiddag toegelicht op het hoofdkwartier van Fost Plus in Evere.

De plannen wekken verbazing op bij het bedrijf ECO-oh! , het recyclagebedrijf dat gemengde huishoudelijke plastics verwerkt tot nieuwe grondstoffen of producten. ‘ECO-oh! begrijpt dat het voor de burger eenvoudiger wordt om plastics te sorteren, wanneer alle soorten in één zak mogen. Toch leren de cijfers dat vandaag al meer dan twee miljoen Vlamingen, of een op de drie, al op een correcte manier restplastics (botervlootjes, yoghurtpotjes, folies, …) sorteren die via de roze zak of het recyclagepark later gerecycleerd worden’, zo stipt ECO-oh! vrijdagnamiddag in een persbericht aan.

Roze zakken

Voorts benadrukt ECO-oh! dat het voorstel van Fost plus op korte termijn niet mag leiden tot een verslechtering van het recyclageproces. ‘Wanneer burgers alle plastics samen mogen steken in de blauwe zak, zoals Fost plus voorstelt, vraagt dit een extra stap in dit proces en vergroot de kans dat recycleerbare plastics toch in de verbrandingsoven belanden’, aldus ECO-oh!. ‘Bovendien wekt de huidige communicatie van Fost Plus de indruk dat de roze zakken en het sorteren via het recyclagepark al op korte termijn worden afgeschaft. Terwijl de afspraken met Fost Plus en de overheid duidelijk aangeven dat deze nog minstens tot en met 2020 behouden blijven’, stelt ECO-oh! .

ECO-oh! dringt er bij Fost Plus op aan zijn voorstel te herbekijken. Het bedrijf wacht ook af hoe de ministers van de verschillende gewesten in ons land zullen reageren op deze voorstellen.

Ook Rob Buurman van van het Recyclingnetwerk is niet te vinden voor het initiatief. ‘Er wordt weinig milieuwinst gemaakt door het nieuwe beleid van Fost Plus. Het is niet omdat je een groter aantal verpakkingen ophaalt, dat je winst maakt. Het gaat erom wat je met dat materiaal kan doen. De kwaliteit van het ingezamelde, heterogene materiaal gaat achteruit. Zelfs bedrijven als Coca Cola en Spa geven toe dat ze onvoldoende gerecycleerd materiaal vinden om hun verpakkingen te maken. Resultaat is dat we dan weer meer olie gebruiken om nieuwe plastic verpakkingen te maken. Dat gaat dus de verkeerde kant uit. We willen met z’n allen net minder olie verbruiken.’

Statiegeld

Rob Buurman pleit ook voor het invoeren van statiegeld. Daarvan zei Stephan Wilders, voorzitter van Fost Plus, op de persconferentie bij Fost Plus vrijdagochtend, dat het recyclagebedrijf er niet van willen horen. ‘We hebben een goed performant inzamelsysteem met onze blauwe plastic zakken in België, en we willen de consument niet confronteren met nog een ander systeem’, aldus Windels.

‘Jammer’, zegt Rob Buurman, die ook een Statiegeldalliantie heeft opgericht met meer dan 50 milieuorganisaties, bedrijven en gemeenten die er deel van uitmaken. ‘En het klopt ook niet dat de verbruikers geen statiegeld willen. Test-Aankoop is er voorstander van, en die vertegenwoordigen toch de verbruikers?’

Partner Content