© VUM

Limburgse bedrijf dat roze zakken verwerkt misnoegd over plannen met blauwe zakken

De plannen van Fost Plus om vanaf 1 januari in fasen over te schakelen naar een nieuwe blauwe zak waarin diverse plastics mogen gestopt worden, wekken verbazing bij het bedrijf ECO-oh! , het recyclagebedrijf dat gemengde huishoudelijke plastics verwerkt tot nieuwe grondstoffen of producten.

“ECO-oh! begrijpt dat het voor de burger eenvoudiger wordt om plastics te sorteren, wanneer alle soorten in één zak mogen. Toch leren de cijfers dat vandaag al meer dan twee miljoen Vlamingen, of een op de drie, al op een correcte manier restplastics (botervlootjes, yoghurtpotjes, folies...) sorteren die via de roze zak of het recyclagepark later gerecycleerd worden”, zo stipt ECO-oh! vrijdagnamiddag in een persbericht aan.

Voorts benadrukt ECO-oh!, dat gevestigd is in Houthalen, dat het voorstel van Fost plus op korte termijn niet mag leiden tot een verslechtering van het recyclageproces. “Wanneer burgers alle plastics samen mogen steken in de blauwe zak, zoals Fost plus voorstelt, vraagt dit een extra stap in dit proces en vergroot de kans dat recycleerbare plastics toch in de verbrandingsoven belanden”, aldus ECO-oh! “.

“Bovendien wekt de huidige communicatie van Fost Plus de indruk dat de roze zakken en het sorteren via het recyclagepark al op korte termijn worden afgeschaft. Terwijl de afspraken met Fost Plus en de overheid duidelijk aangeven dat deze nog minstens tot en met 2020 behouden blijven”, stelt ECO-oh! .

ECO-oh! dringt er bij Fost Plus op aan zijn voorstel te herbekijken. Het bedrijf wacht ook af hoe de ministers van de verschillende gewesten in ons land zullen reageren op deze voorstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer