Nieuwe kerncentrale optie voor regering

De kerncentrale in Doel © Photo News

Minister van Energie Marghem (MR) laat diverse opties onderzoeken om de kernuitstap uit te stellen, inclusief de bouw van een nieuwe kerncentrale tegen 2040.

Wim Winckelmans

De Gentse professor Johan Albrecht en het Federaal Planbureau worden ingeschakeld om een reeks scenario’s uit te werken, waar de federale regering op wil steunen om te beslissen over de uitstap uit kernenergie.

Volgens de huidige kalender moet de laatste kerncentrale in 2025 sluiten. Het ontwerp-Energiepact houdt zich daaraan, maar regeringspartij N-VA dringt er, samen met een deel van de bedrijfswereld, op aan dat de twee jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer mogen openblijven.

Het onderzoek dat Albrecht en het Planbureau doen, gaat nog veel verder. Hen is gevraagd naar de kostprijs van scenario’s waarbij in 2025 0, 2, 3, 4 en 6 gigawatt aan vermogen openblijven. In het eerste geval wordt de kernuitstap gehandhaafd, in het laatste moeten zelfs de scheurtjescentrales blijven draaien.

Daarnaast wordt onderzocht wat het gevolg is van 0, 2, 3, 4 of 6 gigawatt open kerncentrales in 2035 en 0 of 2 gigawatt (het vermogen van de twee jongste centrales) in 2040. Voor 2050 wordt een scenario zonder kernenergie bestudeerd, maar tegelijk wordt onderzocht of het mogelijk is om een nieuwe kerncentrale te bouwen tegen 2040.

De federale regering wil tegen eind deze maand al een antwoord, premier Charles Michel wil de knopen over het Energiepact snel doorhakken, zei hij gisteren nog in de Kamer. De meeste scenario’s wijken wel af van het ontwerp-Energiepact, dat uitging van een uitstap uit kernenergie in 2025.

Die is volgens de energieministers ook haalbaar. Ook zij werken aan cijfers die die stelling onderbouwen. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem heeft de nieuwe studie wel beslist zonder overleg met de regionale ministers.

De mogelijkheid om een nieuwe kerncentrale te bouwen, komt het meest overeen met het N-VA-programma, al legt die partij daar al enkele jaren veel minder de nadruk op. In andere partijen van de meerderheid valt te horen dat die optie vooral moet aantonen dat de bouw van een nieuwe centrale geen optie meer is.

De Bond Beter Leefmilieu reageert wantrouwig. ‘Dit dossier heeft al zware vertraging opgelopen. We gaan nu toch geen verwarring zaaien door er andere scenario’s bij te betrekken dan degene die al op tafel lagen’, zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman. ‘Nieuw onderzoek moet vooral onderzoeken wat de gevolgen zijn van de snelle kostprijsdaling van offshore-energie bijvoorbeeld.’