Michel gaat Francken aanspreken op communicatiestijl

© BELGA

Premier Charles Michel gaat vrijdag met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een gesprek voeren, onder meer over zijn manier van communiceren. Dat is in regeringskringen bevestigd.

Wle

Coalitiepartners hadden al meermaals kritiek op de communicatiestijl van Francken. Die kritiek kwam ook terug tijdens het debat over de Soedan-kwestie donderdag in de Kamer. Vooral Patrick Dewael, fractieleider van coalitiepartner Open VLD was scherp voor de stijl van Francken.

De Kamer stemde overigens wel in met een motie rond die Soedan-kwestie. Die motie, ingediend door Sarah Smeyers (N-VA), stelt dat de regering weer overgaat op de orde van de dag. PS, cdH en DéFI vroegen in een eigen motie van wantrouwen het ontslag van Francken, Ecolo-Groen vraagt in een motie van aanbeveling dat premier Michel politieke gevolgen geeft aan de ‘bewuste leugens’ van Francken. Maar die moties zijn van tafel.

Dewael spelt Theo Francken de les

Fractieleider Patrick Dewael (Open VLD) heeft in de Kamer scherp uitgehaald naar staatssecretaris Theo Francken. De hoogspanning in de federale regering is duidelijk nog niet voorbij.

'Waarom telkens weer lichtjes euforisch tweeten als een andersgekleurde mens wordt teruggestuurd? Waarom op de foto gaan met een ambassadeur van een dictatoriaal regime?’ Even zag het ernaar uit dat de federale meerderheid de rangen zou sluiten rond het asielbeleid en het incident rond staatssecretaris Theo Francken.

Maar dat was zonder Open VLD-fractieleider Patrick Dewael gerekend. Hij viel Francken frontaal aan op de manier waarop hij over zijn asielbeleid communiceert. ‘Dat brengt niets bij aan het asielbeleid, terwijl dat beleid zelf andere cijfers laat zien. Het aantal erkenningen is nog nooit zo hoog geweest’, zei Dewael.

En hij voegde er een politieke verklaring aan toe: ‘Waarom doet hij dat? Omdat hij de kiezer van die twee collega’s daar (wijst naar de Vlaams Belang-Kamerleden, red.) probeert te verleiden. Hij probeert de kiezers van Vlaams Belang naar de N-VA te krijgen. Hoever kun je daarin gaan zonder zelf van het democratische pad af te wijken.’

'Beleid dat Francken tweet, is niet beleid dat hij voert'

Daarmee wijst Dewael een staatssecretaris van de eigen meerderheid publiek terecht, in niet mis te verstane woorden. Hij gaat nog veel verder dan CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten, die er ook al had op gewezen dat het percentage repatriëringen niet was gestegen, maar dat een kordaat terugkeerbeleid wel het sluitstuk moet zijn van elk asielbeleid.

Pas in zijn repliek sloot Verherstraeten zich duidelijk aan bij Dewael. 'Communicatie dient niet om loutere electorale doeleinden of om mensen tegen elkaar op te zetten.

N-VA-fractieleider Peter De Roover had voor de kritiek maar één woord: 'Afgunst'. Als alle parlementsleden bij wie iets aan te merken valt op de stijl ontslag zouden moeten nemen, zouden er grote gaten vallen in de oppositie.

Ook Hendrik Vuye (V&W) wees erop dat ‘het beleid dat Francken tweet, niet het beleid is dat Francken voert’.

Premier Charles Michel bleef er in zijn antwoord van overtuigd dat de regering op de juiste koers zit, maar dat neemt niet weg dat ook hij het moeilijk heeft met wat de voorbije weken is gebeurd. 'Ik doe een plechtige oproep om in dergelijke dossiers, waarin het om mensenlevens gaat, genuanceerd te communiceren', zei Michel. 'We voeren ook een genuanceerd beleid.'

Motie

Later op de avond werden de rangen wel gesloten. De meerderheid stemde in met een motie van Sarah Smeyers (N-VA) om weer over te gaan tot de orde van de dag. Daardoor kwam een motie vanuit de oppositie tegen Theo Francken te vervallen.