© Gaby Hermans

Ik lig in een deuk van het lachen ...

Jürgen Mettepenningen kijkt als christelijke theoloog voor VRT NWS elke maand met verwonderde en ontwapenende blik naar kleine en grote gebeurtenissen in het leven. Deze keer begint hij met humor: "30 dagen met humor" x 12,167!"

opinie
Opinie

Vilvoorde. Station. Een affiche aan de wand geeft aan welk nummer ik moet bellen als ik 'iets verdacht' zie. Een man even verder op het perron ziet me ernaar kijken, komt langzaam naar me toe gewandeld en zegt heel droog: "Meneer, da's het nummer dat je moet draaien als uw trein hier op tijd komt".

Ik lig in een deuk van het lachen ... Mijn ochtend is geslaagd: iemand heeft me zalig aan het lachen gebracht. Wat baat het te klagen en te zagen wanneer met een lach alles gezegd kan worden dat beter zou moeten gaan. Leve humor. Fijnzinnige humor.

Dertig dagen

Maandag starten de 'dertig dagen zonder klagen'. Als je het mij vraagt (maar u vraagt het me niet) is het alvast geen toeval dat die gedeeltelijk overlappen met de 'tournée minérale', de actie voor een maand zonder alcohol.

Dat wordt leuk de komende tijd: geen alcohol, geen geklaag of gezaag... Waar gaat dat eindigen?

Prima acties allemaal, laat dat duidelijk zijn, maar ik houd niet zo van maanden die rond verbodsborden draaien. Daar dacht ik dus aan op het perron van Vilvoorde: waarom geen 'maand met humor' in plaats van een 'maand zonder klagen'? Klinkt ook positiever, minder rationeel en dus menselijker. Maar kom, u hoort mij niet klagen over dat niet-klagen...

Humor en ernst

Ik heb altijd bewondering gehad voor mensen die het klagen overstijgen door met een goedgemikte opmerking mensen op positieve wijze te wijzen op hun klacht. Dat zijn als het ware anonieme klagers: ze verpakken hun mening in een grap of een leuke tip. Met de glimlach.

Echte humoristen weten hun klacht duidelijk te maken door het sérieux schalks te omzeilen en zo hun punt te maken. Op hun eigenste manier zijn verschillende cartoonisten daar specialisten in. Zolang het geen bijtende humor wordt. Wie bijt, kan niet doen lachen.

Lachen om niet(s)

De grootste bewondering heb ik voor mensen die van iets heel gewoon via humor iets buitengewoon maken.

Toon Hermans was daar geweldig in. Hoe hij vertelde over 'Snieklaas', hoe hij een tango zong over 'het blote kontje' of hoe hij een doodgewone stoel door een schaterlachende theaterzaal kon laten doorgeven, was buitengewoon.

Het is weinig comedians gegeven om grappig te zijn zonder grofgebekt te zijn of zonder het over seks in al zijn platheid te hebben. Het gewone leven waarmee Toon Hermans lachte, speelde zich overigens nooit onder de lakens af.

Jawel, één keer had hij het er kort over, bij wijze van verdoken klacht over mensen die zichzelf en elkaar vanalles ontzeggen omdat het allemaal op televisie te zien is, zoals spelletjes spelen

('tja, als ze op televisie spelletjes spelen voor veel geld, dan ga je dat niet zelf doen voor een dubbeltje'), praten ('tja, als ze op televisie praten, dan ga je niet zelf zitten praten) en seks ('tja,...').

Da’s humor!

Fijnzinnig

Humor kan bevrijdend zijn, deugddoend, maar kan bij verkeerd gebruik explosief zijn. Een verkeerd woord op het foute moment, een interpretatie die niet beantwoordt aan de intentie van een grap, noem maar op: het kan van humor een wapen maken in plaats van een ballon.

Giftige cartoons mogen dan bijvoorbeeld, net zoals dodelijke cynische opmerkingen, tekenen zijn van vrije meningsuiting en dus bestaansrecht hebben, ze zijn en blijven giftig. Goede humor heeft nood aan het juiste onderscheidings- en inschattingsvermogen, aan timing en eenvoud, aan het in rekening nemen van context en ieders welzijn. Kortom, wijsheid en fijnzinnige humor gaan samen, waarbij de laatste vaak teken is van de eerste. Hoe zalig is dergelijke humor niet?

Wat zouden we denken van '365 dagen met fijnzinnige humor', of ‘30 dagen x 12,167’? Te beginnen maandag in Vilvoorde: ik ga er lekker leuk een affiche ophangen in het station. Met een telefoonnummer voor mensen die ‘iets deugddoends’ of ‘iets grappigs’ zien.

U mag me altijd een suggestie doen wiens telefoonnummer ik er best op aangeef…

De affiche zal er echter vermoedelijk niet lang hangen. Er zal immers wellicht snel op een ander telefoonnummer dan dat gebeld worden: iemand die ‘iets verdachts’ heeft gezien, namelijk mijn affiche. Net voordat hij belde omdat de trein er aankomt…

---

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen