Direct naar artikelinhoud
AA Gent

KAA Gent-fans bedreigen auteur Ghelamco-boek: boekvoorstelling afgelast

Voor de bouw van de Ghelamco Arena, het stadion van voetbalclub KAA Gent, zou het stadsbestuur de wet op de overheidsopdrachten niet gevolgd hebben.Beeld BELGA

KAA Gent-supporters hebben Ignace Vandewalle, de auteur van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena', bedreigd. De man is zo onder de indruk, dat hij in samenspraak met Standaard Boekhandel de boekvoorstelling heeft afgelast. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De voorpublicatie van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena' in Het Laatste Nieuws maakt veel emoties los in Gent, zo blijkt. In het boek stelt auteur Ignace Vandewalle onder meer dat het stadsbestuur de wet op de overheidsopdrachten niet gevolgd heeft en dat de Ghelamco Arena daardoor illegaal gebouwd is. Iets wat het stadsbestuur tegenspreekt.

'Er komen ook familie en vrienden, ik wil hen niet in gevaar brengen'
Auteur Ignace Vandewalle

Verscheidene mensen - die zich identificeren als Gent-supporters - hebben de voorbije uren de auteur via email en sociale media belaagd. De teneur van de berichten is van die aard, dat Vandewalle beslist heeft om de boekvoorstelling komende woensdag af te gelasten. 

"Er komen ook familie en vrienden, ik wil hen niet in gevaar brengen." In de berichten wordt ermee gedreigd om Vandewalle 'een lesje te leren' en er wordt ook aangekondigd dat er een manifestatie zou georganiseerd worden aan de winkel van Standaard Boekhandel. "Ik betreur dat er op zo'n manier op een boek wordt gereageerd", aldus Vandewalle. “Als er nog een voorstelling komt, zal dat alvast niet in Gent zijn.”

Vandewalle laat ook weten dat er beslist is tot een tweede druk van het boek, wegens de vele bestellingen die ondertussen ontvangen zijn. De auteur overweegt niet om een klacht in te dienen tegen de bedreigers. “Ik wil de zaak geenszins laten escaleren en hou zelf ook niet van juridische procedures.”

AA Gent roept op tot sereniteit

KAA Gent, dat de Ghelamco Arena als thuisstadion heeft, reageert op zijn website op de heisa rond het boek:

“KAA Gent neemt akte van het feit dat de voorstelling van het boek De Illegale Ghelamco Arena afgelast is. Blijkbaar zou dat het gevolg zijn van bedreigingen en agressieve benaderingen door KAA Gentsupporters. De club distantieert zich uiteraard van elke vorm van bedreiging en agressie en roept op tot sereniteit. KAA Gent zal samen met de Stad Gent, zoals aangekondigd, vrijdag aanstaande in alle transparantie inzage verlenen in de documenten zodat iedereen kan zien dat alles correct en volgens de regels is verlopen.”