© BELGAIMAGE

49-jarige man zet vriendin (23) aan tot prostitutie: “Het was nooit tegen haar zin”

Een 49-jarige man uit Bornem stond donderdag in de correctionele rechtbank van Mechelen terecht voor het bezit van verdovende middelen, het aanzetten tot ontucht en prostitutie, belaging en slagen en verwondingen ten aanzien van een vriendin.

Stijn Van de Sande

Willy M. uit Bornem leerde het toen 23-jarige slachtoffer Tyra V. in 2014 kennen via de datingsite Badoo. Ze spraken gedurende een periode van zo’n twee jaar geregeld af en hadden verscheidene keren seks, maar van een echte relatie was volgens het slachtoffer geen sprake. In 2016 wilde Tyra V. alle contact met de beklaagde verbreken omdat ze naar eigen zeggen het obsessieve gedrag van de man beu was en vond dat hij haar jarenlang misbruikt had.

“Tot aan het moment dat mijn cliënte Willy M. leerde kennen, had ze nooit drugs gebruikt. Hij heeft haar stelselmatig afhankelijk gemaakt van verdovende middelen. Dat verklaart ook waarom er in het voertuig van de beklaagde een hoeveelheid speed gevonden werd”, zegt de advocaat van slachtoffer V. “Hij verplichtte haar ook meermaals seks te hebben met andere mannen en filmde dit ook. Op een gsm-toestel werden 123 video’s teruggevonden. In totaal zou het om tien mannen gaan, van wie enkele ook betaald hebben.”

“Mijn cliënte werd al die tijd misbruikt en toen ze er mentaal volledig door zat, heeft ze een zelfmoordpoging ondernomen. Ze nam een overdosis medicatie, maar werd op tijd gevonden door haar vader. Ze heeft zelf beslist om naar de PAAZ-afdeling van het AZ Sint-Maarten te gaan, maar lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom en moet nog zeker drie jaar behandelingen volgen.”

Toen het slachtoffer het contact wilde verbreken, is de situatie geëscaleerd. “Op 27 mei 2016 zaten ze beiden in de auto van Willy M.”, legt procureur des konings Ken Van hoogenbemt uit. “Er is ruzie ontstaan en daarbij heeft de beklaagde het slachtoffer aan de haren getrokken en tegen de autodeur geduwd. Toen het slachtoffer enkele dagen later tegen beter weten in opnieuw met hem afsprak, sloeg en stampte hij haar opnieuw. Daarbij hield het niet op, want Willy M. ging zo ver in het controleren en het onder de knoet houden van zijn slachtoffer dat hij zelfs een gps-tracker onderaan haar wagen bevestigde.”

Het Openbaar Ministerie vraagt twee jaar cel en een boete van 4.000 euro voor het bezit van drugs, het aanzetten tot ontucht en prostitutie, belaging en slagen en verwondingen. Het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 2.500 euro.

“Nooit tegen haar zin”

Volgens de verdediging van de man was het net het slachtoffer haar fantasie om seks te hebben met andere mannen en schreef ze zich daarom in op Badoo. “Er was dus absoluut geen sprake van dwang”, klinkt het. “Op geen enkele van de meer dan 120 video’s lijkt het ook tegen de zin van mevrouw te zijn. De belaging kan dan weer toegeschreven worden aan ASS, een stoornis waar mijn cliënt aan lijdt. Dat zorgt ervoor dat hij infantiel en hysterisch reageert wanneer een relatie op de klippen dreigt te lopen. Dat er sprake is van slagen en verwondingen spreken we tegen, want er werden geen uiterlijke kwetsuren vastgesteld.” De verdediging vraagt daarom de vrijspraak.

De rechter velt haar oordeel op 15 februari.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op 1813 of de website zelfmoord1813.be