© AP

Nummer één bij vrouwen na laatste set van 142 (!) minuten voorbij kwalificatiespeelster

Op de Australian Open in Melbourne heeft het Roemeense eerste reekshoofd Simona Halep (WTA 1) na een marathonpartij een nederlaag kunnen afwenden tegen de Amerikaanse kwalificatiespeelster Lauren Davis (WTA 76). Onder een loden zon werkte de nummer één in het vrouwentennis drie matchballen weg om de laatste set na 142 minuten te winnen met 15-13. De match duurde in totaal 3 uur en 44 minuten, de derde langste vrouwenmatch ooit op de Australian Open. Kerber won het titanenduel tegen Sharapova. Bij de mannen kende Novak Djokovic geen moeite met Ramos-Vinalos en plaatste ook titelverdediger Roger Federer zich zonder setverlies voor de vierde ronde. Goffin-killer Julien Benneteau (ATP 59) en de Duitse outsider Alexander Zverev zijn uitgeschakeld.

Bekijk alle uitslagen van de Australian Open.

Bij 11-10 in de beslissende set verspeelde Davis bij 0-40 op de service van Halep drie matchpoints op rij. Meteen na die verloren game moest Davis zich laten behandelen aan een blessure. Halep bleek daarna net iets fitter en maakte het karwei met horten en stoten af en plaatste zich daarmee voor de achtste finale.

Halep werd in de afgelopen twee jaar al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze neemt het in de vierde ronde op tegen de winnares van de partij tussen de Australische Ashleigh Barty (WTA 17) en de Japanse Naomi Osaka (WTA 72).

Derde langste vrouwenwedstrijd ooit

“Ik ben bijna dood. Het enige dat ik nu kan gebruiken, is een warme chocomelk en een goede nachtrust.” Aan het woord is de Roemeense nummer één van de wereld Simona Halep na haar marathonpartij in de Rod Laver Arena tegen de Amerikaanse Lauren Davis (WTA 76). Halep trok uiteindelijk in drie sets (4-6, 6-4 en 15-13) aan het langste eind. Bij 11-10 in de laatste set werkte ze drie matchballen weg. De partij duurde liefst drie uur en 44 minuten, de derde langste vrouwenwedstrijd ooit op de Australian Open.

“Het was een vreselijk zware wedstrijd”, stak Halep na afloop van wal. “Ik weet niet hoeveel kilometers ik vandaag gelopen heb. Persoonlijk had ik op een grandslamtoernooi nog nooit een derde set gespeeld die voorbij de zes punten ging. Bij die drie matchballen tegen dacht ik dat het afgelopen was. Maar ik heb vervolgens goed geserveerd en Lauren moest de kiné op de baan roepen voor een armblessure. Bij 13-13 heb ik mezelf vervolgens ingepeperd dat het nu moest gebeuren. Dertien is immers mijn geluksgetal en dat is nog maar eens gebleken.”

In de achtste finales wacht de Roemeense de Japanse Naomi Osaka (WTA 72). Ook onze landgenote Elise Mertens (WTA 37) zit nog bij de laatste zestien. Wat denkt Halep nu van de jonge Limburgse? “Ik ken haar sinds een jaar of twee”, legde de nummer één van de wereld uit. “Ik begon haar te volgen sinds ze enkele matchen op rij kon winnen. Ik zie in haar een gevaarlijke concurrente en een mooie atlete. Ik denk dat ze zich nog verder kan ontwikkelen en in de toekomst uitstekende resultaten zal behalen.”

Kerber kegelt Sharapova uit toernooi

De Duitse Angelique Kerber (WTA 16) heeft zich zaterdag ten koste van de Russische Maria Sharapova (WTA 48) geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De poulain van de Limburgse coach Wim Fissette had nauwelijks een dik uur nodig om Sharapova in twee sets (6-1 en 6-3) huiswaarts te sturen.

Van de partij tussen de twee voormalige nummers één van de wereld en winnaressen van de Australian Open werd op voorhand een spannende strijd verwacht. Daar was Kerber echter veel te sterk voor. De Duitse treft in de vierde ronde de winnares van het duel tussen de Poolse Agnieszka Radwanska (WTA 35) en de Taiwanese Hsieh Su-Wei (WTA 88).

© EPA-EFE

© Photo News

Federer zonder setverlies

Uittredend winnaar Roger Federer (ATP 2) blijft uitstekend op dreef op de Australian Open. De Zwitser rekende zaterdag in de derde ronde na twee uur tennis in drie sets (6-2, 7-5 en 6-4) af met de Fransman Richard Gasquet (ATP 31).

Federer verloor dit jaar in Melbourne nog geen set. Net als in zijn eerste twee partijen, tegen de Sloveen Aljaz Bedene (ATP 51) en de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP 55), won hij in drie sets.

In de vierde ronde wacht voor de Fedexpress een confrontatie met de Hongaar Marton Fucsovics (ATP 80), die in drie sets de Argentijn Nicolas Kicker (ATP 93) huiswaarts stuurde. Fucsovics is de eerste Hongaar in 34 jaar in de vierde ronde van een grandslamtoernooi.

Djokovic moeiteloos

De Serviër Novak Djokovic (ATP 14) blijft bij zijn comeback op de Australian Open de makkelijke zeges aan elkaar rijgen. De voormalige nummer één van de wereld klopte in de derde ronde de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas in drie korte sets (6-2, 6-3 en 6-3).

In de vierde ronde wacht voor de zesvoudig winnaar van de Australian Open een confrontatie met de Zuid-Koreaan Hyeon Chung (ATP 58), die eerder op de dag verrassend de Duitser Alexander Zverev (ATP 4) uitschakelde.

© REUTERS

Nog in de derde ronde had de Tsjech Tomas Berdych (ATP 20) geen enkele moeite met de Argentijn Juan Martin Del Potro (ATP 10). Het werd 6-3, 6-3 en 6-2. Berdych treft in de achtste finales de Italiaan Fabio Fognini (ATP 25), die te sterk bleek voor de Franse veteraan Julien Benneteau (ATP 59), donderdag nog de boeman van David Goffin (ATP 7).

De Hongaar Marton Fucsovics, begin februari het speerpunt van het Hongaarse team in de Davis Cup-ontmoeting met België in Luik, plaatste zich voor het eerst voor de vierde ronde van een Grand Slam. Nog straffer: het was zelfs 34 jaar geleden dat een Hongaar nog eens zover doordrong op een grandslamtoernooi. Fucsovics (ATP 80) kegelde de Argentijn Nicolas Kicker (ATP 93) in drie sets (6-3, 6-3 en 6-2) uit het toernooi.

Benneteau naar huis

Bij de mannen heeft Julien Benneteau zijn koffers moeten pakken. De Fransman schakelde eerder David Goffin uit, maar kon in zijn volgende match niet op tegen het Italiaanse geweld van Fabio Fognini. Het is de tweede keer in elf deelnames dat de 30-jarige Fognini zich plaatst voor de vierde ronde in Melbourne Park. In 2014 was dat zijn eindstation na een nederlaag tegen de Serviër Novak Djokovic. Dit jaar wacht de Italiaan in de strijd om een kwartfinaleplaats een ontmoeting met de winnaar van het duel tussen de Tsjech Tomas Berdych (ATP 20) en de Argentijn Juan Martin Del Potro (ATP 10).

© Photo News

Ook Zverev onderuit

Het Duitse vierde reekshoofd Alexander Zverev (ATP 4) heeft de derde ronde van de Australian Open niet overleefd. Zverev ging in vijf sets (5-7, 7-6 (7/3), 2-6, 6-3 en 6-0) onderuit tegen de Zuid-Koreaan Hyeon Chung (ATP 58). De partij in Melbourne Park duurde bijna 3,5 uur.

In een duel tussen twee spelers van een nieuwe generatie, de 20-jarige Zverev en de 21-jarige Chung, was het Zverev die verrassend aan het kortste eind trok. De Duitser, die al zes ATP-titels telt in zijn nog jonge carrière, ging in de laatste twee sets helemaal kopje onder.

© Photo News

Chung plaatst zich zo voor de eerste keer in zijn carrière voor de tweede week van een Grand Slam. Daarin ontmoet de Zuid-Koreaan de winnaar van het duel tussen de Serviër Novak Djokovic (ATP 14) en de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP 22).

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer