Drie eenvoudige recepten van Paul Bocuse waarmee je dit weekend eer kan betonen aan de overleden topchef
Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Hier vind je drie gemakkelijke recepten van Franse topchef, die geldt als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw.
1. Tarte tatin
Voor een persoon heb je nodig: een appel, 15 gram suiker en zeven gram boter.
Eerst maak je caramel door suiker te verwarmen in een pannetje. Wanneer die een goudbruine kleur heeft en begint te schuimen, meng je de boter erdoor. Let op dat de caramel niet te donker wordt. Je giet hem dan in een klein aluminium bakje, waarna je er een geschilde appel zonder klokhuis bovenop legt. De holte van het klokhuis vul je op met een stuk van een andere appel, waarna het bakje een uur in de oven kan op 150 graden.
De schil en het klokhuis hou je bij in een pannetje, dat je vult met water en aan de kook brengt. Je verwijdert de schillen en het klokhuis en laat je de vloeistof verder inkoken.
Met kruimeldeeg maak je een bodempje ter grootte van het bakje. Dat plaats je bovenop de appel die uit de boven komt, waarna je het geheel nog even aandrukt en omdraait. Met een penseel smeer je wat van de de ingekookte vloeistof, pectine, over de omgedraaide appel.
2. Gegratineerde macaroni
Voor zes mensen heb je nodig: macaroni, een teentje look, muskaatnoot, peterselie, salie, een kleine ajuin, boter, een liter melk, 750 ml room, peper, zout en 300 gram vers geraspte kaas.
Je botert een pannetje goed in, waarna je er melk ingiet met zout, peterselie, salie en een ongesneden ajuintje. Je neemt ongeveer tien gram zout per liter melk. De melk breng je aan de kook, net als 750 milliliter room. Met de geplette look wrijf je een grote pan in, waarna je die besmeert met boter.
Bij de kokende melk giet je de macaroni, die je vijf à tien minuten laat koken voor je hem afgiet. Hij kan dan in de grote pan, waarna je de ajuin, de peterselie en de salie verwijdert. Er kan flink wat peper en nootmuskaat bij, en een royale klomp boter. Dan volgt de room, en meteen daarna zo'n 300 gram kaas. Het geheel gaat dan nog een halfuur in een 180 graden warme oven.
3. Gepocheerde eieren in Beaujolaissaus
Hiervoor heb je nodig: vier eieren, Beaujolaiswijn, ajuin, peterselie, boter, beurre manié, geroosterd brood.
In een pot verwarm je een royale klomp boter met ajuinsnippers. Je giet de wijn erbij en laat hem een halfuur inkoken. Daarna zet je het vuur een beetje zachter en giet je de eieren er voorzichtig bij. Met een grote lepel hou je ze apart, waarna ze mooi purper kleuren. Na ongeveer vijf minuten haal je ze voorzichtig uit de wijn.
Die wijn laat je verder inkoken met flink wat gesnipperde look, peper, een paar snuifjes zout en een grote eetlepel beurre manié. Dat is een bindmiddel dat bestaat uit een gelijke hoeveelheid boter en bloem.
De eieren leg je op geroosterd brood (croutons) dat werd ingesmeerd met look. Net voor het opdienen meng je nog wat gesnipperde peterselie in de pot, waarna je nog wat ingekookte wijn met peterselie over de gepocheerde eieren giet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
Zomers genieten: dat betekent ook relaxen in en rond het zwembad. Doe je dat het liefst in alle privacy en zonder je te moeten verplaatsen? Bouwsite Livios legt uit welke stappen je nu best onderneemt om binnenkort optimaal te kunnen genieten. Ook een budgetvriendelijk(er) alternatief voor het klassieke zwembad komt aan bod. -
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij een brand bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse (91) overleden
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageercensor
Jan Heyvaerts
Anoniem
lilianne van neylen
Desmet Jacques