Bij politieactie in Brusselse stations en treinen zijn 17 mensen zonder papieren opgepakt

Bij een politieactie in de Brusselse stations en op treinen van en naar Brussel zijn zondagavond 17 sans-papiers opgepakt. Dat meldt Olivier van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Zondag protesteerden honderden mensen nog aan het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering en haar staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

“De actie is zondagavond wel degelijk doorgegaan. Die heeft plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt”, zegt Van Raemdonck. Het gaat dan bijvoorbeeld over de treinen naar stations vlakbij de snelwegparkings van de E40.

Er werden 17 mensen zonder geldige papieren opgepakt. Zij worden doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken, die in de loop van de dag beslist wat er met hen gebeurt.

Mensenketting

Zondag protesteerden honderden mensen met een mensenketting tegen de asielpolitiek en in het bijzonder tegen de grootschalige politieactie die was aangekondigd aan het Maximiliaanpark en in de wijk rond het Noordstation. De asielzoekers of transmigranten die in het park verbleven, hadden allemaal onderdak gekregen in gastgezinnen. Daarom werd beslist om de politieactie te verplaatsen naar de perrons en de treinen. “We trekken zo ten strijde tegen mensensmokkelaars. Illegale transmigranten willen geen asiel aanvragen omdat hen dat wordt ingefluisterd door die smokkelaars”, zegt Van Raemdonck.

Maandag vindt op het kabinet-Jambon verder overleg plaats over de transmigratieproblematiek. “We willen goed in kaart brengen hoe de smokkelaars te werk gaan en bekijken wat we kunnen doen om hen gericht slagen toe te brengen”, zegt Van Raemdonck. “We vermoeden dat Brussel een belangrijke hub is om transmigranten richting de E40 te vervoeren, vanwaar ze hun reis proberen voort te zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen