Dreigingsniveau in België daalt van 3 naar 2

© Belga

Het dreigingsniveau in België gaat van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld), behalve voor specifieke doelwitten. Dat zegt premier Michel.

Het dreigingsniveau in België wordt verlaagd van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld), behalve voor specifieke doelwitten. Dat heeft het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land maandag beslist. Premier Charles Michel heeft de beslissing bekendgemaakt na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Met de verlaging van het dreigingsniveau wordt ook de aanwezigheid van de militairen op straat teruggeschroefd. Hun aantal wordt ‘op een proportionele manier’ teruggeschroefd, aldus premier Michel.

Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 werd het dreigingsniveau in België verhoogd naar 3, het niveau waarbij de dreiging ‘mogelijk’ en ‘waarschijnlijk’ is. Eind november 2015 gold in het Brussels gewest zelfs even niveau 4, het hoogste niveau waarbij de dreiging ‘ernstig’ en ‘zeer nabij’ is.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel gold dat hoogste niveau enkele dagen voor het hele land.

‘Terroristische dreiging is afgenomen’

De beslissing om het dreigingsniveau terug te brengen van 3 naar 2 komt van OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land. Volgens OCAD-topman Paul Van Tigchelt spelen verschillende elementen mee in die beslissing. Zo is het zelfverklaarde kalifaat van IS in Syrië en Irak verdwenen, heeft IS ‘aantrekkingskracht verloren’ en zijn er recent in Europa geen aanslagen meer gebeurd die door IS zijn opgeëist.

‘De terroristische dreiging is afgenomen. De kans op een terroristische aanslag is minder waarschijnlijk geworden’, legt Van Tigchelt uit. ‘Maar dat betekent niet dat er geen dreiging meer is.’ Zo is er volgens Van Tigchelt nog steeds een voedingsbodem voor radicalisering en zijn er nog extremisten. Daarom moet men dus waakzaam blijven. Dat was ook de boodschap van premier Michel: ‘De daling van het dreigingsniveau is goed nieuws, maar dat ontslaat ons niet van de plicht waakzaam te blijven.’

Het algemene dreigingsniveau zakt dus naar niveau 2, maar op bepaalde ‘specifieke doelwitten’ wordt niveau 3 gehandhaafd. Om welke plaatsen het precies gaat, willen OCAD en de regering om veiligheidsredenen niet zeggen. Ook over de aanwezigheid van de militairen in het straatbeeld blijft men bewust wat vaag.

Extra maatregelen MIVB blijven van kracht

De extra maatregelen die de MIVB zelf had genomen om de veiligheid op het Brusselse openbaar vervoer te verbeteren, blijven van kracht. Dat zegt een woordvoerster van de vervoersmaatschappij. Om de veiligheid te verhogen, plaatste de MIVB onder meer paaltjes voor sommige stations en werden extra camera’s geplaatst. Sinds de zomer zijn er ook ruim honderd extra veiligheidsmensen aangeworven. ‘Zij blijven gewoon in dienst’, aldus MIVB-woordvoerster An Van Hamme.

Partner Content