Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u de komende week niet missen

Lady Gaga maakte in 2017 indruk tijdens de Super Bowl.Beeld AFP

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. PIAS Nites met Natalie Prass, Nilüfer Yanya, Daniel Blumberg en Blu Samu

Platenlabel [PIAS] maakt er de gewoonte van om het beste uit hun catalogus in de vitrine te zetten in de vorm van concertavonden. Deze keer: Blu Samu, een Brusselse met Portugese roots en een stem die u in 2018 nog veel zal horen. Daniel Blumberg was in een vorig leven voltijds lawaaimaker bij Yuck. Maar het is vooral reikhalzen naar de lo-fi pop van Nilüfer Yanya en de honingzoete stem van Natalie Prass, de prinses van de parelwitte soul.

Op 24/1 in de Beursschouwburg, Brussel.

2. Lady Gaga

We hadden Lady Gaga vorig jaar in Antwerpen verwacht, maar gezondheidsproblemen gooiden toen roet in het eten. Uitstel is echter geen afstel. Maandagavond daalt de popprinses neer in het Sportpaleis met een show vol – wilde gok – euforiebommen, vuurwerk, weinig lappen textiel en pathos. En wees eens eerlijk? Een show van Lady Gaga, wilt u dat stiekem niet zien?

Lees hier onze recensie van Lady Gaga op de halftime show op de Super Bowl.

Op 22/1 in het Sportpaleis, Antwerpen.

3. The Sound Of The Belgian Underground III

Met The Sound Of The Belgian Underground brengen Subbacultcha! en Ancienne Belgique voor de derde keer een ode aan de dwarsliggers. Samen selecteerden ze tien artiesten die u in de AB alle hoeken van de ondergrond zullen tonen. De dollemansrit gaat van soul (Afia) naar coldwave (Vaal) over hiphop (Le 77) om uiteindelijk moe, maar voldaan te stranden met oosterse elektronica à la Grimes (Golin). The Sound Of The Belgian Underground bundelt het beste van morgen. Doe er uw voordeel mee!

Op 28/1 in de AB, Brussel.

4. A. Savage

Andrew Savage is de brulboei van Parquet Courts, een band die vaker naast dan in de pot pist. Op zijn soloplaat Thawing Dawn laat Savage de razernij links, en gaat hij volop voor ballads die eigenlijk geen ballads zijn. “Country voor hipsters”, plakte een kennis een etiket op de muziek van A. Savage. De geschikte soundtrack voor een druilerige donderdagavond.

Op 25/1 in NEST, Gent.

5. The Sonics

Nostalgie met de nodige kleerscheuren: The Sonics – de peetvaders van de garagerock, punk en grunge – speelden zich met slechts drie langspelers in de annalen van de rockgeschiedenis. Nirvana, The Ramones en The Who luisterden naar The Sonics. Als u wil weten waarom, kan u dat deze week met uw eigen oren ontdekken in Kortrijk of Luik.

Op 26/1 in De Kreun, Kortrijk. Op 27/1 in Reflektor, Luik.

6. Winterland 76: Tribute to the music of The Band

Een ode aan The Band? “Doet mij niets”, denkt u? Vergis u niet: Winterland 76 is geen simpele coverband, maar wil vooral het spelplezier van de voormalige begeleidingsband van Bob Dylan laten heropleven. In de vuurlinie van Winterland 76 herkent u onder meer Piet De Pessemier (Mad About Mountains) en Gianni Marzo (Isbells). Voor de show in De Roma brengt de Belgische Band nog enkele topgasten mee: Mauro Pawlowski, Pascal Deweze en Neeka bevestigden hun aanwezigheid. Nu u nog.

Op 26/1 in De Roma, Antwerpen.

7. Liima

Liima is zestig procent van de Deense indiefabriek Efterklang, aangevuld met de Finse percussionist Tatu Rönkkö. Samen fabriceren ze synthpop die iets van Talk Talk en Weval heeft. “It feels like playing an 8-bit video game on a 2017 console”, schreef een Brits medium over 1982, Liima’s laatste plaat. Zo voelt de muziek van de Deens-Finse alliantie ook écht: alsof generatie nu in de jaren tachtig is verdwaald.

Op 27/1 in de AB, Brussel.

8. Nothing But Thieves

Muse vroeg hen als voorprogramma en in de wandelgangen wordt Nothing But Thieves nu al de nieuwe Royal Blood en de gedoodverfde opvolger van The Killers genoemd. Véél fuzz dus, maar is die ook terecht? Hun titelloze debuutalbum bood onderdak aan stadionrock in een hipsteroutfit, zonder dat de smaakpolitie tussenbeide moest komen. Niet mis!

Op 27/1 in Trix, Antwerpen.

9. Adrian Crowley

Adrian Crowley valt in één gevatte opmerking van Ryan Adams samen te vatten: “the best songwriter that no one has heard of”. Crowley bewandelt al acht platen lang dezelfde donkere wegen waarin u ook de voetsporen van Richard Hawley, Leonard Cohen en Bill Calahan herkent. Als er één plek is waar de weemoedige folk van de Ierse songsmid volledig tot zijn recht komt, is het wel in de Rotonde van de Brusselse Botanique.

Op 27/1 in Muziekclub 4AD, Diksmuide.

Op 28/1 in de Botanique, Brussel.

10. Winter Ghost met o.a. Drums Are For Parades en STADT

Winter Ghost palmt voor zijn derde editie de Gentse Sint-Jacobskerk in. De zelfverklaarde carousel of unique performances biedt – naast een uitgebreid kunstluik – onderdak aan zestien bands, waarvan het merendeel zich specialiseert in afbraakwerken. Met onder meer Drums Are For Parades, Future Old People Are Wizards en Mind Rays kan u zich verwachten aan een aanslag op uw trommelvliezen.

Op 27/1 in de Sint-Jacobskerk, Gent.