Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

2.000 mensen protesteren tegen de geplande politieactie in het Brusselse Maximilaanpark.Beeld Wouter Van Vooren

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever klaagt de 'apartheid' in onze steden aan. De opvang van hun kleinkinderen bezorgt grootouders stress. En De Morgen-lezer Gunter Verhoeven schrijft staatssecretarisTheo Francken een opmerkelijke brief. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Bart De Wever klaagt 'apartheid' in Antwerpen aan

Volgens de Antwerpse burgemeester leven we in de stad "in vrede naast elkaar, zonder met elkaar te trouwen, zonder naar elkaars feestjes te gaan". Dat zei hij vanochtend op de burgemeestersmarathon van Radio 2. Die "feitelijke apartheid" wil hij bestrijden, al geeft hij aan dat dat niet eenvoudig is.

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld Photo News

2. Kat-en-muisspel rond migranten in Brussel

Met wekelijkse politieacties wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het aantal migranten dat in en rond het Brusselse Noordstation kampeert naar beneden halen. Hulporganisaties slaagden erin een eerste grote razzia te voorkomen en willen dat ook de komende weken blijven doen. 

3. Mijnheer Francken, u voert campagne in plaats van beleid

De Morgen-lezer Gunter Verhoeven schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een opmerkelijke brief. "Als u suggereert dat links migranten staat op te wachten aan de grens om ze kost en inwoon te geven en gratis te laten genieten van onze welvaart, als u de bevolking wil doen geloven dat links mensenhandel oogluikend zou willen toelaten en zich het lot van de vrachtwagenbestuurders niet aantrekt, dan voert u campagne in plaats van een beleid." 

4. Spaans parket heropent jacht op Puigdemont

Het Spaanse parket vraagt om het Europees aanhoudingsbevel in Denemarken tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opnieuw te activeren. Dat is vernomen uit gerechtelijke bronnen. Puigdemont kwam maandagochtend aan in de Deense hoofdstad Kopenhagen, met een vlucht uit Charleroi.

Carles Puigdemont bij zijn aankomst in Kopenhagen.Beeld REUTERS

5. Amerikaanse overheid op slot: shutdown te wijten aan plotse scherpe bocht president Trump

Het immigratievraagstuk heeft in de Verenigde Staten tot een sluiting van de overheid geleid, waarvan de gevolgen deze week goed zichtbaar zullen worden. De politieke impasse is verergerd door de wispelturigheid van president Trump, die dit weekend toch weer de kant van de hardliners koos.

6. "Wouter Beke heeft een innerlijke pitbull nodig"

Precies zeven jaar nadat hij de grote Shame-betoging tegen de eindeloze regeringsformatie organiseerde, trekt activist Felix De Clerck (34) weer aan de alarmbel. Parlementsleden moeten moediger worden, vindt hij, want zij vertegenwoordigen ons niet meer. "Ik wil nog eens een kreet van verontwaardiging slaken."

7. Rijkste 1 procent streek vorig jaar 82 procent op van nieuwe rijkdom

De rijkste één procent van de wereldbevolking zag vorig jaar 82 procent van de nieuw gecreëerde rijkdom naar zich gaan, zegt Oxfam vandaag in een rapport aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in Davos. 

Geen abonnee? Registreer u nu via demorgen.be/proef en lees een maand lang gratis De Morgen.

Aan het koffieapparaat

1. Driekwart van autobestuurders kent nieuwste waarschuwingslampjes niet

Slechts een op de vier automobilisten kent de nieuwste waarschuwingslampjes op het dashbord van de wagen, zo blijkt uit een test die VAB ontwikkelde. Door de gebrekkige kennis "lopen er meer paniekoproepen binnen bij de alarmcentrale" van de VAB, meldt de mobiliteitsorganisatie. Wie correct reageert op de waarschuwingslampjes, kan veel kosten besparen.

2. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens: "Respect van je kind moet je wel verdienen"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: kinderpsychiater Peter Adriaenssens (63). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

Peter Adriaenssens.Beeld Stefaan Temmerman

3. ‘Patser’: half geslaagde stroomstoot voor de Vlaamse film ★★☆☆☆

Dat Patser een stroomstoot door het Vlaamse filmlandschap jaagt, staat vast. Of het ook een geslaagde film is, is een andere vraag.

Aan het koffieapparaat
Beeld RV