Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Apple werkt samen met Nobelprijswinnares om 100.000 meisjes op school te krijgen

Apple CEO Tim Cook en Malala Yousafzei, Nobelprijswinnares, gaan samenwerken.Beeld RV Apple

Het grootste techbedrijf ter wereld gaat samenwerken met Malala Yousafzai, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Hun doel? Minstens 100.000 meisjes uit kansarme milieu's op de schoolbanken krijgen. Dat zeggen ze in een gezamenlijk interview in The Independent.

Het fonds van de jongste Nobelprijswinnares, Malalafonds, strijdt om zo veel mogelijk meisjes aan een opleiding te helpen. Binnenkort krijgt het fonds heel wat extra slagkracht, dankzij de hulp van een van de grootste bedrijven ter wereld, Apple. Vandaag kondigden Yousafzai en Tim Cook, Apples CEO, de samenwerking aan, in een gezamenlijk bezoek aan Libannon.

Zelf stellen ze voorop om minstens 100.000 meisjes uit kansarme gezinnen in landen als Afghanistan, Pakistan, Libanon, Turkije en Nigeria aan een opleiding te helpen. Die 100.000 is trouwens slechts een initieel streefdoel, bedoeling is om de actie erna voort te zetten.

Cook en Yousafzai ontmoetten elkaar op Oxford, enkele maanden geleden. "Ik was meteen getroffen door haar moedige visie", zegt Cook. "Het ligt in de lijn van de stoutmoedigheid die Apple kenmerkt, met in de kern een allesoverheersend geloof in gelijkheid en onderwijs als de belangrijkste katalysator daarvoor."

Malala, die naar eigen zeggen niet kan geloven hoe het project in enkele maanden van de grond geraakte, prijst de rol van "technologie om de toegang tot onderwijs makkelijker te maken voor meisjes". "Ik ben gewoon hoopvol dat we zo veel mogelijk jonge meisjes en zo veel mogelijk voorstanders kunnen bereiken."