Direct naar artikelinhoud
Sudan

Regering hervat repatriëringen: eerste Sudanees vandaag uitgewezen

Regering hervat repatriëringen: eerste Sudanees vandaag uitgewezen
Beeld AFP

De regering heeft de repatriëringen naar Sudan hervat. Een man die in een gesloten centrum verbleef, is deze ochtend om 11.15 uur teruggestuurd. "Dat gebeurde zonder escorte", bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken aan Het Laatste Nieuws. "Een tweede Sudanese man heeft de uitwijzing geweigerd." 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wond er na het Sudan-rapport vorige vrijdag geen doekjes om: de repatriëringen zouden worden hervat. Ook premier Charles Michel (MR) liet dat verstaan. Althans voor zij die asiel hebben aangevraagd en dat niet hebben gekregen. Voor Sudanese transmigranten moet er een extra toetsing komen van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat zegt dat er geen risico op foltering of slechte behandeling mag zijn bij terugkeer. 

Deze ochtend stond de terugkeer van twee Sudanezen gepland. Het gaat om twee mannen die geen asiel hadden aangevraagd. Ze zaten vast in een gesloten centrum in afwachting van hun terugkeer. Een van hen is effectief vertrokken met de vlucht van 11.15 uur naar Khartoum – zonder politiebegeleiding. De andere man weigerde en werd nog niet uitgewezen. Er zitten nu dus nog zeventien Sudanezen vast in de gesloten centra. Op 15 februari wordt een van hen teruggestuurd naar Amsterdam. Het gaat om de zogenaamde Dublin-procedure. De migrant werd voor het eerst geregistreerd in Nederland en wordt daarom teruggestuurd naar ons buurland. Op 19 februari wordt om dezelfde reden een Sudanees naar Italië teruggestuurd. 

Er zitten nog 17 Sudanezen vast in de gesloten centra

Extra toetsing

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) laat weten dat voor de twee Sudanezen een extra toetsing is geweest van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat zegt dat er geen risico mag zijn op foltering of slechte behandeling bij terugkeer. Het rapport van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) stelde namelijk dat de overheid niet zomaar mag besluiten dat voor iemand die hier geen asiel aanvraagt – zoals vele Sudanese transmigranten – een grondige check van artikel 3 overbodig is. 

Staatssecretaris Francken heeft op zijn Facebook-pagina een lang betoog geschreven over de hele Sudan-zaak. Daarin zet hij naar eigen zeggen de puntjes op de i. Behalve zijn reflecties over de hele zaak, stelt hij dat Europa harde eisen moeten durven te stellen aan landen die weigeren mee te helpen aan de terugkeer van hun burgers. "Europa moet eindelijk durven te stellen dat medewerking inzake terugkeer een voorwaarde is, niet alleen om ontwikkelingssteun te verkrijgen, maar ook om toegang te krijgen tot onze markt en om visa te ontvangen voor diplomaten, zakenlui en studenten. Pas dan zal het tegenwerken ophouden en kunnen wij kordaat onze verblijfswet toepassen."