Direct naar artikelinhoud
Oxfam

"Belgische Oxfam-topman was eerder ook betrokken bij seksfeesten in Liberia"

Roland Van Hauwermeiren.Beeld rv

De Belgische topmedewerker die bij hulpverlenersorganisatie Oxfam vertrok omdat hij betrokken was bij seksfeestjes op Haïti en in Tsjaad, blijkt zeven jaar daarvoor al bij een andere hulporganisatie te zijn ontslagen vanwege dezelfde feiten, maar dan in Liberia.

Vorige week onthulden Britse media dat zeven medewerkers van Oxfam in 2011 moesten vertrekken omdat ze betrokken waren bij seksfeestjes met jonge prostituees op Haïti. De hulpverleners waren daar gestationeerd na de verwoestende aardbeving in het land. 

Een van de mannen die toen moest vertrekken, was de baas van de Oxfam-missie in Haïti, de Belg Roland van Hauwermeiren. Hij blijkt nu in 2004 ook al betrokken te zijn geweest tijdens een hulpmissie in Liberia, zo meldt de website IRINnews, die is gespecialiseerd in de hulpverleningswereld. Van Hauwermeiren werkte toen voor de Britse organisatie Merlin. Meerdere bronnen melden aan de website dat de Belg en andere mannelijke hulpverleners van die organisatie jonge lokale vrouwen naar hun appartementen lieten komen en betaalden voor seks.

Een vrouwelijke medewerker uit Zweden meldde het bij het hoofdkantoor, waarna de Belg moest vertrekken. Ondanks het ontslag in 2004 ging hij twee jaar later aan de slag voor Oxfam UK in Tsjaad, waar hij ook feestjes organiseerde met plaatselijke prostituees. In 2010 werkte hij, ook voor Oxfam UK, in Haïti. Daar werd hij ontslagen, om kort daarop voor het Franse Action contre le Faim in Bangladesh aan de slag te gaan.

"Oh my god, hij is dit al 14 jaar aan het doen", dacht de Zweedse Amira Malik Miller toen ze de nieuwsberichten van de afgelopen dagen las. "Hij draait gewoon rond in het systeem. Iemand had dit grondig moeten checken."

Door Malik Millers klacht werd Van Hauwermeiren in 2004 ontslagen als landdirecteur in Liberia voor Merlin, een ngo die nu gefuseerd is met Save the Children.

Straatbeeld uit Liberia, 2017.Beeld EPA

Verschillende medewerkers van Merlin bevestigen aan Irin News dat er een intern onderzoek werd gevoerd naar seksuele uitbuiting en wangedraag, en dat leidde tot zijn ontslag. Van Hauwermeiren was destijds Malik Millers baas.

Geconfronteerd met de bevindingen van het Merlin-onderzoek ontkende Van Hauwermeiren alles, maar hij ging wel akkoord met een onmiddellijk ontslag.

Gevraagd om een reactie verwees Oxfam naar zijn persbericht van zondag.

"Topje van de ijsberg"

Een Merlin-medewerker die destijds het onderzoek voerde, zegt aan Irin News dat de laatste onthullingen "slechts de top van de ijsberg" zijn. Hij roept de sector op meer inspanningen te doen om te professionaliseren.

Het schandaal leidde ook al tot het ontslag van de nummer twee van Oxfam UK, Penny Lawrence. In Groot-Brittannië en de rest van de wereld ligt de ngo zwaar onder vuur, zowel vanwege het misbruik als vanwege de manier waarop het daarmee omging.

"Topje van de ijsberg"
Beeld AFP