Met dit simpele trucje val je makkelijker af

Voor mensen die snel eten is de strijd tegen de kilo’s iets lastiger dan trage eters. Uit Japans onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad BMJ Open, blijkt immers dat traag eten de kans op zwaarlijvigheid verkleint.

vwh

Een team wetenschappers nam de gezondheidsgegevens van bijna 60.000 personen, verzameld tussen 2008 en midden 2013, onder de loep. De deelnemers moesten tijdens de proefperiode meermaals vertellen over hun eet- en slaapgewoonten. Specifieker: ze moesten vragen beantwoorden over hoe snel ze aten, maar ook meedelen of ze het soms hun ontbijt overslaan, eten voor ze in bed kruipen of snacks nuttigen tussen de maaltijden.

Traag eten en geen snacks

Na een grondige analyse kwamen de onderzoekers tot een conclusie: mensen die traag eten hebben 42 procent minder kans om overgewicht te ontwikkelen. Mensen die niet snacken tussen de maaltijden en ook niets meer eten twee uur voor het slapengaan, lopen ook minder risico om bij te komen. Verrassend genoeg bleek het af en toe overslaan van het ontbijt geen grote rol te spelen inzake gewichtstoename, al merken de auteurs op dat voor een langere periode niet ontbijten wel degelijk een verhoogd risico op zwaarlijvigheid en ziektes met zich meebrengt.

Snelheid bepaalt niet alles

De gepubliceerde studie heeft volgens buitenstaanders enkele beperkingen. Zo was ze alleen gericht was op deelnemers met diabetes type 2. Daarnaast werden weinig oudere mensen bevraagd en hielden de vorsers geen rekening met lichaamsbeweging of de hoeveelheid voedsel die dagelijks werd gegeten. Bovendien vertrouwden ze op zelfrapportage, een subjectief idee van wat een snel, langzaam of normaal eettempo is. “Het is kort door de bocht om op basis van deze waarnemingen te concluderen dat alleen de eetsnelheid bepalend is voor het ontwikkelen van obesitas”, zegt professor Ian MacDonald verbonden aan de universiteit van Nottingham.

Vroeger verzadigd

Tam Fry, voorzitter van het National Obesity Forum, ziet wel waarheid in de bevindingen. “Het duurt langer voordat snelle eters zich verzadigd voelen, simpelweg omdat hun hersenen pas later het signaal krijgen dat ze eigenlijk verzadigd zijn”, zegt hij aan Time. Trage eters daarentegen krijgen vroeger het signaal dat ze genoeg hebben. Snel eten veroorzaakt volgens hem ook grotere schommelingen in de bloedsuikerspiegel die kunnen leiden tot insulineresistentie, wat extra kilo’s kan veroorzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer