Opnieuw wanpraktijken bij Brusselse stadsvzw aan het licht gebracht

Gial treedt al sinds 1993 op als informaticacentrum van de Stad Brussel © Getty Images/iStockphoto

Een audit heeft aan het licht gebracht dat stadsvzw Gial, dat instaat voor de informatica van de stad Brussel, tussen 2000 en 2017 drie miljoen euro heeft uitbetaald aan Michel Leroy, die zowel als zelfstandig consulent en als directielid voor de vzw werkte.

edm

Na het schandaal bij de Brusselse daklozenvereniging Samusocial vroeg de nieuwe directie van Gial een externe audit aan. Die bracht een problematisch contract aan het licht met het consultancybureau Altera Via van Michel Leroy, zo bericht Le Vif/L’Express vandaag.

Leroy is directeur ontwikkeling bij Gial, maar werd nooit in dienst genomen. Hij werkt sinds 2000 als zelfstandig consulent voor de vzw. De laatste jaren bedroeg zijn dagtarief niet minder dan duizend euro, zo bleek uit de audit die in oktober werd uitgevoerd.

In totaal zou Leroy de afgelopen achttien jaar drie miljoen euro hebben verdiend met zijn schijnzelfstandigheid. Voor dergelijke grote contracten moet er volgens de wet een openbare aanbesteding worden uitgeschreven, maar dat is nooit gebeurd. Bovendien werd het contract met Leroy voor onbepaalde tijd verlengd, terwijl dat eigenlijk regelmatig zou moeten worden herzien.

‘Het kan gebeuren dat we één of twee weken met een consultant werken die zulke prijzen aanrekent, maar niet achttien jaar lang’, aldus Mary-Odile Lognard, algemeen directeur van Gial sinds de zomer. Het contract met Leroy werd in december stopgezet, met een opzegtermijn van zes maanden.

Gial wil in de toekomst blijven samenwerken met Leroy, maar dan wel tegen een herzien tarief; klinkt het nog. De man zal ook niet langer deel uitmaken van het directiecomité.

Gat van twee miljoen euro

Le Vif merkt ook op dat het contract met Altera Via telkens werd goedgekeurd door de Stad Brussel. De bevoegde schepen was telkens van PS-signatuur. Voormalig schepen van Informatica Karine Lalieux (PS) keurde in 2008 de laatste versie van het contract met Leroy goed. Vandaag is PS-schepen Mohamed Ouriaghli voorzitter van de raad van bestuur.

Het is overigens niet de eerste keer dat er wanpraktijken bij de stadsvzw aan het licht komen. In 2006 werden de afgevaardigd beheerder en secretaris-generaal ontslagen, nadat ze de vzw door ernstige fouten hadden opgezadeld met een tekort van meer dan twee miljoen euro.