‘Hemeltergend dat Brussel peperdure contracten maakt à la tête du client’

© BELGA

Het nieuws dat de directeur van de vzw Gial achttien jaar lang duizend euro per dag betaald kreeg van het Brusselse stadsbestuur als consultant, doet veel stof opwaaien. Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) spreekt van een serieus gebrek aan transparantie en efficiëntie.

Na het schandaal bij de Brusselse daklozenvereniging Samusocial vroeg de nieuwe directie van Gial een externe audit aan. Daaruit bleek dat er een contract was gesloten met consultancybureau Altera Via van Michel Leroy, directeur ontwikkeling bij Gial. Die werd nooit in dienst genomen. Hij werkt sinds 2000 als zelfstandig consulent voor de vzw. De laatste jaren bedroeg zijn dagtarief niet minder dan duizend euro.

De nieuwe directie maakte na de audit in december, na 18 jaar een einde aan het contract. Leroy werkt momenteel een opzegtermijn af van zes maanden. Aan de competenties van Leroy wordt niet getwijfeld, en Gial wil nog een beroep doen op zijn diensten als consultant, maar zijn bod zal worden vergeleken met dat van andere bedrijven en de tarieven zullen aanzienlijk verlaagd worden. Leroy zal bovendien niet meer tot het directiecomité van Gial behoren.

‘Verbijsterend’

Fabian Maingain, fractieleider in de Brusselse gemeenteraad van oppositiepartij DéFI, sprak vrijdag op RTBF zijn ‘verbijstering’ uit. ‘Dit is een nieuw probleem binnen een vzw die gelinkt is aan de stad Brussel’, zo onder meer verwijzend naar de onregelmatigheden bij Samusocial, die geleid hebben tot het ontslag van PS-burgemeester Yvan Mayeur. Maingain wijst er bovendien op dat Gial eerder al in opspraak kwam.

CDH klaagt daarenboven aan dat de raad van bestuur van Gial, waarin ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen Didier Wauters zit, niet op de hoogte was van het contract.

‘Het is hemeltergend dat het Brussels stadsbestuur peperdure contracten maakt ‘à la tête du client’ - zonder de wet op overheidsopdrachten te respecteren - belastingsgeld verspilt en pas na 18 jaar een einde aan dat contract gemaakt heeft’, is ook staatssecretaris voor Digitalisering in het Brussels Gewest Bianca Debaets (CD&V) streng. ‘De stad Brussel moet eindelijk eens leren dat samenwerken loont. ‘Dat coherent en efficiënt bestuur beter is dan soloslim spelen.’

Debaets roept de stad dan ook op om zich aan te sluiten bij de digitale strategie van het Brussels Gewest en een beroep te doen op het Centrum voor Informatica van het gewest, ‘in plaats van dure consultants te betalen en per se eigen netwerken te willen aanleggen’.