Direct naar artikelinhoud
tv-recensie

'Kinderkopkes': Vertellen onder tijdsdruk

Kristel Verbeke.Beeld VRT

Ondanks, of misschien net dankzij, haar K3-verleden ontwikkelde Kristel Verbeke het talent om op een oprechte manier gesprekken te voeren met kinderen van allerlei pluimage. Alleen jammer dat ze daar in haar nieuwe programma Kinderkopkes te weinig tijd voor krijgt. 

Wanneer kinderen in primetime op tv komen is dat meestal in één of andere bijrol. Echt geluisterd naar wat ze te zeggen hebben, wordt er meestal niet. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vond Kristel Verbeke, aka de zwarte van K3. En dus komt ze nu met Kinderkopkes, een programma waarin ze elke week een kind zijn of haar verhaal laat doen. 

In de eerste aflevering was dat de twaalfjarige Emma, die twee jaar geleden haar vader verloor. Net zoals ze dat in het Ketnet-programma Generatie K al eerder deed, ontpopt Verbeke zich in Kinderkopkes tot een uiterst galante gastvrouw. Een vragenlijstje is er niet, Emma vertelt wat ze wil vertellen. Ook als dat wat moeizamer gaat, krijgt ze de tijd om haar gedachten helder te formuleren. Zo ontstaat een echt gesprek, waarbij je bij momenten ook effectief zicht krijgt op wat er zoal omgaat in het kopke van Emma. 

Materiaal genoeg voor een boeiend tv-programma lijkt ons, maar daar dachten de programmamakers duidelijk anders over. En dus besloten ze Kinderkopkes te overgieten met een dikke laag sfeerbeelden. We zien Emma trampoline springen, ze haalt voor het oog van de camera haar paard van stal en mag daarna ook nog eens met de turnclub aan de slag. 

Stuk voor stuk mooie beelden. Maar hoe perfect de cadrage ook is, meer inzicht in het kopke van Emma leveren ze niet op. En dan hebben we het nog niet over de schijnbaar doelloze telefoontjes die Verbeke in haar auto naar vrienden en familie doet. Ook die waren qua toegevoegde waarde een mager beestje. Het ergste is dat al die sfeervolle extraatjes een serieuze hap nemen uit de schermtijd van Emma. Daardoor krijg je het gevoel dat die, in een programma dat amper een half uurtje duurt, niet alle tijd krijgt om rustig haar verhaal te doen. En was dat niet net waar het in dit programma om draait?

Materiaal genoeg voor een boeiend tv-programma lijkt ons, maar daar dachten de programmamakers duidelijk anders over

Kinderkopkes, elke maandag om 21u20 op Eén