Antwerpen krijgt ongeziene taskforce in strijd tegen cocaïne

archiefbeeld.© blg

Een taskforce van nooit eerder geziene omvang gaat de strijd tegen cocaïne in Antwerpen opvoeren. Het is dé blikvanger uit het Stroomplan.

Mark Eeckhaut

De speurders van de federale en lokale politie zullen samen met magistraten van het Antwerpse parket, de sociale inspectie en de douane een speciale taskforce vormen. Tot tachtig man uit die verschillende diensten zou volgens onze informatie dan letterlijk gaan samenzitten om de ‘war on drugs’ te voeren. Het is de eerste keer dat in België een taskforce van dergelijke omvang over zoveel verschillende disciplines heen wordt samengebracht om een specifiek misdaadfenomeen te bestrijden.

Op die manier hoopt de overheid de handel in cocaïne via de Antwerpse haven beter te controleren en wil ze ook meer greep krijgen op de lokale drugsbendes.

Antwerpen wil zijn bedenkelijke reputatie als cocaïnehoofdstad van Europa zo snel mogelijk van zich afschudden. De oprichting van de taskforce is het meest in het oog springende voorstel van het langverwachte Stroomplan, dat vandaag in Antwerpen wordt voorgesteld. Dat plan werd in september vorig jaar aangekondigd na een verontrustend rapport van de Antwerpse federale politie over de cocaïnehandel in de haven.

Afrekeningen

Antwerpen is de voorbije jaren meer dan welke andere Europese haven de draaischijf geworden voor de grootschalige import van cocaïne uit Zuid-Amerika. Ieder jaar opnieuw worden records gebroken op het vlak van inbeslagnames. Het aantal onderschepte kilo’s cocaïne steeg van 4,7 ton in 2013 tot 39,6 ton in 2017, bijna een vertienvoudiging. Volgens de federale politie heeft dat niets te maken met een betere opsporing maar alles met een fors toegenomen aanbod.

Tegelijk met de toestroom aan cocaïne was er de voorbije maanden ook een onrustwekkende stijging van het aantal gewelddaden in Antwerpen die gelinkt zijn aan de cocaïnetrafiek. Er lopen intussen al gerechtelijke onderzoeken naar enkele tientallen afrekeningen, brandstichtingen en zelfs ontvoeringen. Vorige week nog raakte bekend dat een dodenlijst circuleerde met daarop een tiental verdachten uit drugsdossiers die er door het milieu van verdacht worden verklikkers te zijn.

Te verspreide slagorde

De aanpak van die drugsbendes gebeurde volgens de auteurs van het Stroomplan tot voor kort in té verspreide slagorde: de federale politie en het parket probeerden greep te krijgen op de grote drugsorganisaties, de lokale politie bekommerde zich om de kleine dealers en de overlast die ze veroorzaakten.

Maar tussen de beide werelden in probeerde een aantal nieuwe clans te profiteren van de mazen in het opsporingswerk. De nog op te richten taskforce moet daartegen een oplossing bieden.

Ze gaat zich behalve de jacht op de drugs zelf ook richten op de vele handelszaken die drugsbendes gebruiken om hun misdaadgeld wit te wassen, zoals carwashes, massagesalons en goud- en juwelenwinkels.

De handelaars kunnen controles van hun vergunningen verwachten, van de staat van hun panden, van hun fiscaliteit, enzovoort. Justitie zal ook proberen akkoorden met Marokko te sluiten die het gemakkelijker maken om in dat land de miljoenenwinsten van de Antwerpse dealers in beslag te nemen. Vaak wordt misdaadgeld er geïnvesteerd in luxevilla’s en appartementen aan de kust. Ook de contacten met de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA worden aangescherpt om aan de bron – Colombia, Brazilië en Panama – een betere controle te krijgen over de cocaïne-invoer.

Het Stroomplan wordt vandaag voorgesteld in aanwezigheid van de ministers van Binnenlandse Zaken, Financiën en Justitie, de burgemeester van Antwerpen en vertegenwoordigers van parket, politie, douane en havenbedrijf.