Eigenaars tweede verblijf winnen in rechtbank, Nieuwpoort moet taks terugbetalen

© vln

In twaalf verschillende vonnissen haalden eigenaars die de tweedeverblijfstaks in Nieuwpoort aanvochten hun gelijk. De rechtbank oordeelde dat de belasting het gelijkheidsbeginsel schendt en dus nietig is. Het stadsbestuur neemt maatregelen.

Dany Van Loo

De belasting op de tweede verblijven ligt vooral aan de kust onder vuur en dat was onlangs ook het geval in Nieuwpoort. In januari velde de rechtbank van eerste aanleg van Brugge twaalf vonnissen in geschillen tegen de stad. Telkens haalden de eigenaars het gelijk aan hun kant en krijgen ze de betwiste belasting terugbetaald.

Vrijstelling rusthuisbewoners

“De rechtbank oordeelde dat het belastingreglement van Nieuwpoort het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel schendt’, zegt Evert Moonen van De Langhe Advocaten, het kantoor dat de belangen van de betrokkenen behartigt. “Verrassend is dat de rechtbank dat niet doet op basis van de verschillende tarieven die Nieuwpoort hanteert naargelang de ligging en oppervlakte van het tweede verblijf. De vonnissen komen er omwille van de vrijstelling die de stad voorziet voor eigenaars die minstens twintig jaar in de gemeente gewoond hebben en intussen in een rusthuis verblijven zonder hun vorige woning te verkopen of te verhuren. Anderen kunnen geen dergelijke vrijstelling claimen, vandaar de ongelijkheid.”

In Nieuwpoort is de vrijstelling voor rusthuisbewoners dus het struikelblok. Hier gaat het weliswaar om slechts enkele gevallen. Maar er kunnen ook andere argumenten aangevoerd worden. “Vorige zomer oordeelde de rechtbank dat de verschillende belastingtarieven naargelang de ligging van het pand in De Haan wel degelijk strijdig zijn met het gelijkheidsbeginsel. De tweedeverblijfstaks bedraagt er 650 euro in de zone het dichtst bij de kustlijn, 500 euro in een tweede zone en ten slotte 420 euro voor het verste deel.

Eén tarief

“Het belastingreglement van De Haan is nog altijd niet aangepast”, merkt Moonen op. Andere belastingplichtigen kunnen weliswaar op basis van dit vonnis de taks voor het aanslagjaar 2016 niet meer terugvorderen. Daarvoor moest tijdig een bezwaarschrift worden ingediend.

In Nieuwpoort wil het stadsbestuur alvast maatregelen nemen. De inkomsten van de taks op tweede verblijven wordt dit jaar geraamd op 8,5 miljoen euro. “We zullen op een volgende gemeenteraad de vrijstelling voor rusthuisbewoners afschaffen”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “We zijn ook van plan om de verschillende tarieven gelijk te schakelen. Die liggen momenteel tussen 574 euro en 990 euro. Er zal één en hetzelfde tarief toegepast worden, wat betekent dat sommigen meer en anderen minder zullen moeten betalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen