“Slechtste buren van het land” worden geïnterneerd nadat ze buurt jarenlang geterroriseerd hebben

© osw

Twee zestigers uit de Dorpsstraat in het West-Vlaamse Sint-Michiels worden geïnterneerd. De twee terroriseren al jaren hun buurt en dat leverde hen de bijnaam op ‘Slechtste buren van het land’.

adm

In de Dorpsstraat in Sint-Michiels bij Brugge woedt al vele jaren een hevige burenruzie. De boosdoeners zijn Luc D. (63) en zijn zus Laurette (65), die er een waar genoegen in scheppen om op muren te kloppen, glas over de tuinmuur te gooien of iedereen die aan hun deur passeert uit te schelden voor “hoer”, “krapuul” of “klootzak”. Het bezorgde hen de weinig benijdenswaardige titel ‘slechtste buren van het land’.

Omdat talloze interventies van de politie niets uithaalden, trokken de moegetergde buren naar de rechter. Zowel in 2003 als in 2011 volgden veroordelingen voor Luc en Laurette, maar die maakten weinig indruk want er kwam nog een derde proces. Daarop veroordeelde de rechter hen tot elk een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Maar de twee trokken naar het hof van beroep in Gent. Daar eiste het parket-generaal aanvankelijk een flinke strafverzwaring met twee jaar effectief voor de broer en een jaar effectief voor de zus.

Het hof beval in april vorig jaar een nieuw politieonderzoek en een psychiatrische doorlichting van de broer en de zus. De psychiater kwam tot de conclusie dat de twee moeten geïnterneerd worden. Volgens hun eigen tegenexpertise, hoefde dit echter niet. Hun advocaat vroeg daarom de aanstelling van een college van deskundigen om hen opnieuw te onderzoeken. Daarop ging het hof niet in. Het hof oordeelde dat er geen redenen zijn om bijkomend advies te vragen en dat er aan alle vereisten -onder meer het gevaar om nieuwe feiten te plegen- voor een internering zijn voldaan.

De buren reageerden na afloop opgelucht en uitgelaten. “Oef, onze kinderen kunnen straks weer zonder problemen buiten spelen.” Want, sinds enkele maanden werd volgens de buren niet enkel geroepen naar de volwassenen, maar waren nu ook kinderen het slachtoffer van scheldtirades. In het huis woont ook nog hun 95-jarige moeder. Wat er met haar zal gebeuren wanneer de twee in een instelling worden geplaatst, is onduidelijk. De twee hebben wel nog de mogelijkheid om cassatieberoep aan te tekenen.

Omdat talloze interventies van de politie niets uithaalden, trokken de moegetergde buren naar de rechter. Zowel in 2003 en 2011 volgden veroordelingen voor Luc en Laurette, maar die maakten weinig indruk want er kwam nog een derde proces. Daarop veroordeelde de rechter hen tot elk een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel.

Maar de twee trokken naar het hof van beroep in Gent. Daar eiste het parket-generaal aanvankelijk een flinke strafverzwaring met twee jaar effectief voor de broer en een jaar effectief voor de zus. Het hof beval in april vorig jaar een nieuw politieonderzoek en een psychiatrische doorlichting van de broer en de zus.

De psychiater kwam tot de conclusie dat de twee moeten geïnterneerd worden. Volgens hun eigen tegenexpertise, hoefde dit echter niet. Hun advocaat vroeg daarom de aanstelling van een college van deskundigen om hen opnieuw te onderzoeken. Daarop ging het hof niet in. Het hof oordeelde dat er nu al voldoende aanwijzingen zijn om de twee zestigers in een instelling te plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen