Mayeur en co. moeten onterecht ontvangen zitpenningen Samusocial terugbetalen

© BELGA

Er was een totaal gebrek aan transparantie en controle bij de Brusselse daklozenopvang Samusocial. Dat blijkt uit de algemene vaststelling van de Brusselse onderzoekscommissie. De commissie heeft dertig aanbevelingen opgesteld.

km, mju

De Brusselse onderzoekscommissie-Samusocial stelt in haar eindrapport dat er geen enkele wil was bij de vzw Samusocial om verandering te brengen in het systeem. De daklozenorganisatie kwam in juni 2017 in opspraak nadat duidelijk was geworden dat voormalig voorzitter en PS-politica Pascale Peraïta en andere bestuurders voor tienduizenden euro’s aan zitpenningen hadden geïnd. De affaire kostte ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) de kop.

Volgens de commissie is het schandalig dat het systeem-Peraïta niet in vraag werd gesteld. De commissie heeft vandaag verschillende aanbevelingen voorgesteld. Cruciaal in die lijst: de onterecht ontvangen presentiegelden moeten worden terugbetaald en de vzw moet een inventaris opstellen van de schenkingen in natura.

'Alle mogelijke rechtsmiddelen gebruiken'

Mayeur liet vorig jaar al weten dat hij niet van plan was om die zitpenningen terug te storten, maar dat is niet naar de zin van de commissie. 'Het is niet omdat Mayeur zegt dat hij die onterechte verdiende gelden niet zal terugbetalen, dat hij ze niet zal terugbetalen', aldus Benoît Cerexhe (CDH). 'We zullen alle mogelijke rechtsmiddelen gebruiken om Mayeur te dwingen.'

Verder wordt de vzw aangeraden om een intern controlesysteem in te voeren, notulen te verplichten voor organen die opgericht werden door de Raad van Bestuur, en presentiegelden te regelen in de statuten.

Momenteel is een grondige hervorming bezig bij de vzw.