Elke sport krijgt aanspreekpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag

© Getty Images/iStockphoto

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters neemt maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Eén van die maatregelen, het aanspreekpunt, moet elke federatie al tegen het einde van deze maand rond hebben.

pom

© BELGA

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in sportclubs is geen uitzonderling. Dat bleek eerder deze week nog maar eens toen criminologe Tine Vertommen te gast was in het Eén-programma “Van Gils & Gasten”. Ze had twee getuigen bij die vertelde hoe ze als kind in hun sportclub zijn misbruikt. Een vrouw die betast werd in de turnclub. Een man die als kind zelfs verkracht is door de voetbaltrainer.

Vlaams sportminister Philippe Muyters (N-VA) komt met zes nieuwe maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Concreet gaat het om 6 punten waaraan de sportfederaties moeten voldoen:

1.Oprichting van een aanspreekpunt rond integriteit

Het aanspreekpunt is de vertrouwenspersoon voor wie een vraag, opmerking, klacht of andere suggestie heeft in verband met overschrijdend gedrag. Het aanspreekpunt luistert, verwijst door, verleent advies bij mogelijke vervolgstappen… Het aanspreekpunt formuleert adviezen voor de federatie.

2.Opstellen van een handelingsprotocol

In het handelingsprotocol omschrijft de federatie welke stappen ondernomen worden bij een vermoeden, een onthulling of een vaststelling van grensoverschrijdend gedrag. Bij elke stap worden een aantal concrete handelingen beschreven om efficiënt en transparant te handelen.

3.Advies rond ethische vraagstukken

Een ethische commissie moet adviezen rond ethische vraagstukken (waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag) kunnen geven. Dat kan zowel reactief zijn als proactief.

4.Gedragscodes voor verschillende doelgroepen

De federaties moeten in gedragscodes uitwerken welk gedrag al dan niet wenselijk is voor de verschillende groepen in hun organisatie: voor trainers en coaches, maar ook bijvoorbeeld bestuursleden en terreinverzorgers.

5.Tuchtrechtelijk systeem

Elke federatie zorgt voor een duidelijke en transparante procedure om beschermend en/of sanctionerend op te treden bij incidenten. Het systeem bevat een tuchtreglement en de installatie van een tuchtrechtelijk orgaan, dat bevoegd is om sancties op te leggen.

6.Preventie, vorming en sensibilisering

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen