Marghem weigert inzage in studie Energiepact

Marie-Christine Marghem (MR), federaal minister van Energie © BELGA

Op de MR na wil elke Kamerfractie inzage in de studie van de Gentse professor Johan Albrecht over de kernuitstap. Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil dat echter pas toestaan nadat de regering de knopen heeft doorgehakt.

pvm

Marghem kondigde vanmorgen in La Libre Belgique aan dat de kernuitstap een Belgisch gezin gemiddeld 15 euro per jaar meer zal kosten, zonder btw. Ze baseert zich daarvoor op de studie die de regering heeft besteld bij het Planbureau en professor Albrecht, nadat de N-VA in de discussie over het Energiepact op de rem ging staan. Die partij stelt zich zoals bekend ernstige vragen bij de kostprijs en de bevoorradingszekerheid van de nucleaire uitstap in 2025.

In de Kamercommissie Bedrijfsleven kondigde de minister echter aan dat het rapport pas zou worden vrijgegeven eens de regering het debat heeft afgerond. Ze betwistte verder dat ze de grote lijnen van het rapport had prijsgegeven in de krant.

Dat was niet alleen niet naar de zin van de oppositiepartijen, ook binnen de meerderheid bleek men de demarche van de minister niet te begrijpen. ‘Als u in de krant kan spreken, kan u dat ook in het parlement’, stelde Kristof Calvo (Groen), terwijl Karin Temmerman (sp.a) de strategie van de minister niet begreep. ‘U hebt veel steun voor het Energiepact in het parlement, tenzij u zelf een aantal dingen wil vertragen’.

‘Ronkende verklaringen’

Binnen de eigen meerderheid waarschuwde Leen Dierick (CD&V) de minister dat ze ‘het Energiepact niet zal sluiten door ronkende verklaringen af te leggen in de media.’ Dierick voegde er aan toe dat het parlement ook de grote lijnen van het rapport moet krijgen.

Bert Wollants (N-VA) vindt eveneens dat de studie voor het parlement beschikbaar moet zijn. ‘Zodra ze klaar is, zou het een goede zaak zijn om erover te beschikken’, zei hij. Egbert Lachaert (Open VLD) zei weliswaar te begrijpen dat de regering eerst kennis wil nemen van de studie. Hij stelde daarom voor binnen twee weken een debat te organiseren over de studie, een suggestie die werd gevolgd door de rest van de commissie.

Die wil dus proberen op 7 maart een nieuwe vergadering te houden. De bewindsvrouw wil zich echter niet op een datum vastpinnen. ‘Ik kan de timing van de regering niet voorspellen’, besloot Marghem.