Apache moet geen 350.000 euro betalen

Apache schreef onder andere over de Slachthuissite die Land Invest wil aanpakken © sebastian steveniers

Nieuwswebsite Apache moet geen 350.000 euro euro betalen aan projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen. Zij vroegen die compensatie voor een reeks artikelen over de banden tussen het bedrijf en de politieke wereld. De Antwerpse rechter heeft die eis echter ongegrond verklaard.

Wle, me

Omar Souidi, de advocaat van Joeri Dillen bevestigt het nieuws. ‘In het vonnis staat dat de berichtgeving onnauwkeurig en ongenuanceerd is. Maar volgens de rechter is het geen fout die kan leiden tot aansprakelijkheid.’ De Standaard kon het vonnis intussen inkijken. Daaruit blijkt dat de enkele door de rechter vastgestelde onnauwkeurigheden in de berichtgeving van Apache waar Souidi naar verwijst door de journalist gehaald werden van het LinkedIn-profiel van Joeri Dillen. In dat profiel stond blijkbaar foutieve informatie. De rechter zag geen reden om Apache daarvoor te veroordelen. Souidi bekijkt of er beroep wordt aangetekend.

‘Dit vonnis is een geweldige opsteker voor Apache’, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck. ‘Maar het is vooral een overwinning voor de persvrijheid en een nederlaag voor diegenen die de persvrijheid in ons land aan banden willen leggen.’

Vastgoeddeals

Apache schreef tussen 2013 en 2016 een reeks artikelen over vastgoeddeals in Antwerpen en onderzocht daarbij de mogelijke verwevenheid van de immobiliënsector met de Antwerpse politiek. Land Invest Group en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), werden daarbij herhaaldelijk genoemd. Zo wees Apache erop dat Dillen tot enkele maanden voor de verkoop van de oude Renaultsite operationeel directeur was voor de nv Kattendijkdok, een onderdeel van Land Invest. Na de verkoop kreeg Land Invest tegen eerdere adviezen in toestemming een hogere toren te bouwen. Andere vastgoedspelers voelden zich bekocht en vermoeden dat de vastgoedbonzen en het nieuwe stadsbestuur onder een hoedje speelden.

Dillen en Land Invest Groep voelden zich geviseerd en vonden de berichtgeving foutief en te weinig genuanceerd. Ze trokken daarom naar de rechtbank om de verwijdering van de artikels én een fikse schadevergoeding te eisen.

'Monddood'

De claim hing als een molensteen om de hals van Apache. Volgens de nieuwswebsite zijn dergelijke schadeclaims bedoeld om journalisten schrik aan te jagen en monddood te maken. Apache heeft altijd volgehouden dat er in de artikels niets verkeerd staat en dat alle informatie verifieerbaar is.

Etentje

Deze zaak staat los van de ophef over het diner van Land Invest waarop Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd uitgenodigd. Het stedelijk integriteitsbureau oordeelde daarover al dat er geen bewijs van belangenvermenging was.