Geweld Syrië: Zitting VN-Veiligheidsraad zonder stemming beëindigd

Een ambulance houdt halt in Hamouria in Oost-Ghouta. Het gebied werd zwaar getroffen door raketaanvallen door het Syrische regime. © AFP

De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Syrië is donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) beëindigd zonder dat het tot een stemming kwam over een door Koeweit en Zweden opgesteld ontwerp van resolutie, dat een staakt-het-vuren van een maand en toegang tot crisiszones voor humanitaire werkers voorziet.

Rusland, dat de speciale zitting had samengeroepen, wil de tekst in zijn huidige vorm niet goedkeuren omdat niet duidelijk omschreven is welke jihadistengroepen niet in de wapenstilstand mogen worden opgenomen.

De Russische delegatie diende enkele voorstellen tot wijziging van de tekst in. Wat die voorstellen inhouden, is niet bekend.

Dat donderdag alsnog over de tekst(en) gestemd wordt, geldt als heel onwaarschijnlijk. Diplomaten gaan ervan uit, dat na verder beraad waarschijnlijk morgen/vrijdag gestemd zal worden.

Koeweit riep eerder op de dag op ‘hun politieke meningsverschillen te overstijgen’. Volgens de Koeweitse ambassadeur is het door zijn land en Zweden ingebrachte resolutieontwerp ‘eenvoudig, klaar en duidelijk’. Beide landen hadden gehoopt dat donderdag nog over de tekst, die behalve een staakt-het-vuren ook toegang voor humanitaire werkers voorziet, gestemd werd. De Russische delegatie probeerde de tekst geamendeerd te krijgen.

VN-organisaties in Syrië vragen al sinds 6 februari dat een wapenstilstand wordt ingesteld.

Om een Russisch veto te vermijden, aanvaardden de onderhandelaars een week geleden uitzondering te maken voor gevechten tegen terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS) of al-Qaida. In Oost-Ghouta zijn behoorlijk wat rebellen- of terreurgroepen aanwezig: Jaysh al-Islam, Tahrir al-Sham (het voormalige Jabhat al-Nusra), Ahrar al-Sham en Failaq al-Rahman.

Eerder donderdag had de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gezegd dat het Westen nog steeds niet bereid is een heldere formulering te aanvaarden van wie tot de jihadisten behoort. Lavrov heeft overigens kritiek op de aanscherping van de toon in het Westen tegenover de Syrische regering wegens de situatie in Oost-Ghouta, vergelijkbaar met de verbolgenheid tijdens de bevrijding van Oost-Aleppo. Tegelijkertijd waarschuwde hij ervoor de VN-resolutie niet als drukkingsmiddel tegen de regering in te zetten.

‘Enkele dagen geleden nog hebben onze militairen in Syrië de strijders voorgesteld om zich op vreedzame wijze terug te trekken uit Oost-Ghouta, op de manier waarop de evacuatie van de strijders en hun families in Oost-Aleppo werd georganiseerd’, zei Lavrov. ‘Maar Jabhat al-Nusra en zijn bondgenoten hebben het voorstel resoluut verworpen en bleven vanuit hun stellingen Damascus bombarderen, waarbij ze de burgerbevolking van Oost-Ghouta in gijzeling hebben genomen als menselijk schild’, zei Lavrov, aangehaald door agentschap Interfax.

De berichten over het grote aantal burgers -meer dan 400 op vijf dagen tijd- in Oost-Ghouta, komen van betrokken (antiregerings-)partijen als de website Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en de ‘burgerbeschermers’ Witte Helmen. Dat verklaart mogelijk waarom geen melding wordt gemaakt van jihadisten of familieleden van jihadisten onder de doden en waarom steevast gesproken wordt over, enerzijds, ‘onoordeelkundige’ of ‘willekeurige’ bombardementen en, anderzijds, het ‘bewust viseren van ziekenhuizen en kinderen’. Als om de ernst van de toestand in Oost-Ghouta nog meer in de verf te zetten, had de Britse krant The Guardian het donderdag over ‘een nieuw Srebrenica’.

Partner Content