Direct naar artikelinhoud

Staatsschuld daalt voor het eerst in 10 jaar

Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank.Beeld Photo News

De overheidsschuld is vorig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Nationale Bank, dat gisteren werd voorgesteld. De daling is onder meer te danken aan de sterke economische groei en de verkoop van Belgische aandelen in de Franse bank BNP Paribas.

De schuldgraad van ons land daalde vorig jaar van 105,7 naar 102,8 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee beent België de rest van de eurozone bij. Het begrotingstekort zakte ook, van 2,5 procent naar 1 procent van het bbp.

De dalingen zijn onder meer het resultaat van de nominale groei van het bbp: die bedroeg vorig jaar 3,7 procent en was zo hoger dan de gemiddelde rentelasten - 2,5 procent - op de staatsschuld. Daardoor smolt de overheidsschuld weg. Ook de verkoop van een kwart van de Belgische aandelen in BNP Paribas, goed voor zo'n 2 miljard euro, deed de staatsschuld slinken. 

Structureel tekort

Uit het rapport van de Nationale Bank blijkt ook dat de koopkracht in 2017 toenam met 1,3 procent, de grootste toename sinds de financiële crisis. De toename is onder meer te danken aan de gestegen werkgelegenheid en het hoger inkomen van zelfstandigen. 

Het gaat dus goed met de Belgische economie. Maar gouverneur Jan Smets waarschuwt meteen om op te letten met "zelfgenoegzaamheid". Zo bedraagt het structureel begrotingstekort nog altijd 1,2 procent en steeg de fiscale druk voor het eerst sinds jaren. Daarnaast doet de Belgische economische groei het nog steeds slechter dan de andere landen van de eurozone - dat is al zo sinds 2015. Volgens de Nationale Bank komt dat omdat Nederland en Duitsland, bijvoorbeeld, hun begroting al op orde hebben.