Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Florida

Gewapende schoolagent bleef buiten wachten tijdens bloedbad in Florida

De schutter, Nicolas Cruz.Beeld Photo News

Een gewapende agent die aanwezig was bij het bloedbad op de middelbare school in Florida, heeft niet ingegrepen toen de schutter op de scholieren schoot. De schoolagent, Scot Peterson, bleef de hele tijd buiten het gebouw wachten. Hij nam inmiddels zelf ontslag. President Trump stelde donderdag nog voor leraren te bewapenen om toekomstige schietpartijen te voorkomen.

Politiebaas Scott Israel van Broward County had Peterson (54) vorige week al op non-actief gezet. Het is onduidelijk of hij door het Openbaar Ministerie zal worden vervolgd.

Het is de tweede keer dat blijkt dat de politie steken heeft laten vallen. Vorige week werd duidelijk dat de FBI lang voor het bloedbad op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland was getipt dat de schutter, Nicolas Cruz, had gedreigd een school binnen te vallen. De FBI kon hem echter niet opsporen. "Ik zal een professionele schoolschutter worden", schreef Cruz vorig jaar bij een video van een blogger. Die nam toen meteen contact op met de FBI.

"Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden", zei sheriff Israel over de lakse houding van de agent die sinds 2009 was toegewezen aan de school. Cruz, een oud-leerling, doodde in totaal zeventien personen terwijl de schoolagent buiten wachtte: veertien leerlingen en drie leraren. De agent, wiens huis wordt bewaakt, is nu na een dertigjarige politieloopbaan met pensioen gegaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Meldingen over Cruz

"Mijn maag rolde om", zei Israel over het moment dat hij een video zag waarin te zien is dat de agent vier minuten buiten wacht. "Er zijn hier geen woorden voor. Families hebben hun kinderen verloren. Wij hebben leraren verloren. Ik ben naar begrafenissen geweest, naar de huizen van de slachtoffers, naar wakes. Hier zijn echt geen woorden voor."

De video was voor de sheriff aanleiding de agent meteen te schorsen. "Ik zag hoe de agent aankwam aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging", aldus de sheriff. Het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte duurde zes minuten. De bewaker kwam bij het gebouw aan negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten afvuurde. Vervolgens bleef hij gewoon buiten wachten.

Ook de baas van het schooldistrict, Robert Runcie, reageert geschokt. "Ik ben razend. Het is verontrustend dat we net voor dit soort zaken speciaal iemand op school hebben, maar dat die persoon niet ingreep. Hij deed zijn werk niet."

Twitter bericht wordt geladen...

Bewapenen leraren

De politie is ook een onderzoek gestart naar twee agenten die in het verleden al vaker met de Cruz en diens broer te maken hadden. Er wordt onderzocht of ze meer hadden kunnen of moeten doen. Sinds 2008 heeft het kantoor van de sheriff 23 meldingen ontvangen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

President Trump zei woensdag dat het bewapenen van leraren kan bijdragen tot het voorkomen van schietincidenten op scholen. Ook de wapenlobby, verenigd in de NRA, is daar voorstander van. Nu echter blijkt dat de schoolagent niet optrad, is het nog maar de vraag of gewapende leraren bij een nieuwe schietpartij wel zullen optreden. "Als je een leraar hebt die vertrouwd is met wapens zou dat een aanval heel snel kunnen stoppen", zo zei Trump woensdag  tijdens een gesprek in het Witte Huis met slachtoffers en nabestaanden van schietpartijen op scholen.