Direct naar artikelinhoud
Brussel

Brusselse parlementsleden reageren op schijnzelfstandigheid bij NEO: "Bijzonder ernstig"

Arnaud VerstraeteBeeld BELGA

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) vindt het bijzonder ernstig dat er nu ook bij het stadvernieuwingsproject NEO consultants in schijnzelfstandigheid opduiken. Nochtans is dat onwettig en antwoordde minister-president Rudi Vervoort in december nog dat er niets aan de hand was bij NEO. Verstraete vindt het onbegrijpelijk dat de regering-Vervoort dit soort zaken niet spontaan aanpakt. Ook N-VA-collega Cieltje Van Achter stelt zich vragen bij de antwoorden die ze van Vervoort kreeg.

Deze krant schrijft vandaag dat ook het stadsvernieuwingsproject NEO met schijnzelfstandigen werkt, hoewel de ordonnantie waarmee NEO opgericht werd expliciet stelt dat het personeel via arbeidsovereenkomsten dient te worden aangeworven. NEO werkt vandaag nog met vijf consultancy-overeenkomsten, en dat al gedurende 5 jaar, dus reeds onder de voorganger van NEO, EXCS.

Groen wil volledige klaarheid over deze zaak, stelt Arnaud Verstraete, die Vervoort volgende week aan de tand zal voelen in het Parlement. "Indien bevestigd wordt dat de Brusselse ordonnantie al jarenlang met de voeten getreden wordt, kan dat niet zonder gevolgen blijven voor de verantwoordelijken. Wantoestanden moeten onmiddellijk weggewerkt worden", reageert hij.

'Wantoestanden moeten onmiddellijk weggewerkt worden'
Arnaud Verstraete (Groen)

Hij vindt dat de Brusselse regering proactief binnen al haar eigen instellingen en organisaties moet kijken of er nog gelijkaardige praktijken tussen zitten, die zelf bekend maken en wegwerken.

Al dan niet gelogen

Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt zich af of minister-president Rudi Vervoort gelogen heeft in zijn antwoord op haar schriftelijke vraag over de vergoedingen en kosten binnen NEO. Ze vroeg in september welke vergoedingen de bestuurders en het personeel van NEO ontvingen. Vervoort antwoordde dat bestuurders geen vergoeding ontvingen en deelde mee wat de bezoldigingen voor het personeel van NEO waren. Dat waren redelijke en geen buitensporige bedragen, maar langlopende consultancy-overeenkomsten werden niet vermeld. Een uitsplitsing van de kosten binnen NEO kon hij niet geven "gelet op de begrotingspraktijk van NEO".

Cieltje Van AchterBeeld rv

"Ik weet niet wat het ergste is, een minister-president die het parlement voorliegt of een minister-president die niet bereid is het parlement te informeren waaraan NEO de 52 miljoen euro van het gewest besteed. Het spreekt voor zich dat wij dringend alle info willen en zullen nagaan of de minister-president al dan niet gelogen heeft. Een liegende minister-president kan uiteraard niet aanblijven. Maar de onwil om het parlement correct te informeren moet ook dringend stoppen", vindt de N-VA'ster.

Lees ook het interview met de CEO van NEO en het standpunt van Bart Eeckhout over de zaak.