Proces-Kasteelmoord: openbaar ministerie eist 30 jaar voor dokter Gyselbrecht

Hoofdverdachte André Gyselbrecht© Photo News

Johan Platteau,advocaat van Andre Gyselbrecht © BELGA

thumbnail: Hoofdverdachte André Gyselbrecht
thumbnail: Johan Platteau,advocaat van Andre Gyselbrecht

Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse correctionele rechtbank gevraagd om André Gyselbrecht (67) tot 30 jaar gevangenisstraf te veroordelen. Procureur Fien Maddens zag geen verzachtende omstandigheden voor de opdrachtgever van de moord op Stijn Saelens. De overige verdachten kijken aan tegen een iets lagere straf.

wle, rvs

Op het correctioneel proces over de Kasteelmoord stond de hele vrijdagochtend in het teken van het requisitoir van het openbaar ministerie. Procureur Céline D’havé en Fien Maddens achten André Gyselbrecht (67) dus verantwoordelijk voor de moord op Stijn Saelens. Maddens zei bij het pleidooi van gisteren al dat 'alle pathetische verhalen' van Gyselbrecht 'niet meer zijn dan een rookgordijn om de waarheid te verdoezelen'. 'Stijn Saelens moest voorgoed van de aardbol verdwijnen.'

Voor het hof van assisen riskeerde de dokter uit Ruiselede zelfs levenslange opsluiting voor moord. De KI nam echter verzachtende omstandigheden aan, waardoor de zaak toen nog naar de correctionele rechtbank verwezen kon worden. 'Wij zien geen andere verzachtende omstandigheid dan de afwezigheid van vorige criminele veroordelingen', kondigde Fien Maddens aan.

André Gyselbrecht weigerde mee te werken met het onderzoek door gerechtspsychiater Hans Hellebuyck, maar de verdediging stelde zelf wel een psychiater aan. Die beschreef hem als een man met een groot ego, die vooral bezig is met zijn imago. 'Hij zou Elisabeth als zijn erfgename zien in de dokterspraktijk. Ik denk dat dokter Dillen daar het motief voor de moord omschrijft', aldus Fien Maddens.

'Hij heeft ook helemaal geen spijt. Zijn houding na de feiten is even berekend als ervoor. Hij bespeelt zijn familie, de inwoners van Ruiselede, de pers en de onderzoekers. Hij hangt het slachtoffer uit.'

Ook de andere beschuldigden krijgen een lange celstraf als de rechter ingaat op de eisen van de openbaar aanklager:

  • Pierre Serry, die als tussenpersoon zou opgetreden zijn bij het beramen van de moord, kijkt aan tegen 26 jaar celstraf. Het openbaar ministerie wijst erop dat hij ook 'actief heeft meegeholpen', maar ziet de aanhoudende druk van Gyselbrecht voor hem als een verzachtende omstandigheid. 'Hij houdt zijn onschuld staande, ondanks de getuigen en de gegevens. Hij is in staat tot het plegen van zware criminaliteit.'
  • Voor Evert de Clercq wordt 28 jaar gevraagd omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. 'Zijn rol was bepalend voor de moord op Stijn Saelens', zei de procureur vrijdag.
  • Van Bommel werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven, en krijgt daarom een vordering van 24 jaar cel. Hijzelf ontkent dat hij op de hoogte was van het moordplan.

Alle betrokkenen zouden zich na afloop van hun straf ook nog 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank moeten houden, aldus de openbaar aanklager. Dat betekent dat de strafuitvoeringsrechtbank hen ook na hun gevangenisstraf 15 jaar zou kunnen blijven opvolgen.

Verdediging

Vrijdagnamiddag komt de verdediging van André Gyselbrecht aan het woord. Ook de hele volgende week wordt in beslag genomen door de pleidooien van de verdediging. De debatten duren nog tot vrijdag 2 maart.Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter. Het proces begon vorig jaar. Pas bij het begin van het proces gaf Gyselbrecht toe dat hij opdrachtgever was voor de moord, daarvoor hield hij vol dat hij alleen had gevraagd Saelens 'een lesje te leren'.