Direct naar artikelinhoud

Zwaar verstoord openbaar vervoer verwacht door staking dinsdag

Zwaar verstoord openbaar vervoer verwacht door staking dinsdag
Beeld BELGAIMAGE

Het openbaar vervoer in België zal dinsdag vermoedelijk zwaar verstoord zijn. De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert die dag een intersectorale staking tegen de plannen van de regering-Michel met de zware beroepen. Ook op andere plaatsen (scholen, gevangenissen, havens, administraties) kan er hinder zijn, al is in de meeste gevallen nog niet duidelijk hoe zwaar die zal zijn. 

Bij spoorwegmaatschappij NMBS riep de socialistische spoorbond op tot een 24 urenstaking vanaf maandag om 22 uur. "Er is risico op zwaar verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer vanaf maandag 26 februari tot dinsdag 27 februari , waarschuwt de NMBS vrijdag. Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor mogelijk sterke hinder. Ze vraagt reizigers om de nodige voorzorgen te nemen en, indien nodig, alternatieve vervoermiddelen te zoeken. 

Het openbaar vervoer, met ook nog De Lijn, en TEC in Wallonië, is traditioneel het sterkst getroffen door zo'n stakingsdag. Maar ook in scholen en crèches, aan de loketten van gemeentehuizen, in de gevangenissen of nog in de havens kan er hinder zijn. Voorts kan de afvalophaling verstoord zijn, of het lokale containerpark gesloten. 

Bij Kind en Gezin luidt het vrijdag dat een aantal gemeentebesturen heeft laten weten dat hun buitenschoolse opvang en groepsopvang dinsdag gesloten zullen zijn. De organisatie gaat ervan uit dat ouders normaal gezien op tijd worden ingelicht, zodat ze zich kunnen organiseren.

De koepel van het katholiek onderwijs zegt vrijdag nog geen signalen te hebben gekregen van ernstige hinder. In de meeste katholieke scholen zouden de lessen dus vrij normaal moeten verlopen. 

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) heeft vrijdag geen zicht op de te verwachten hinder. Die zal pas dinsdag duidelijk worden. 

Bij bpost verwacht men voorlopig niet al te veel hinder. De krant zou in de bus moeten vallen en ook de postbedeling zou geen al te grote hinder ondervinden, luidt het daar.