Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de strafste songs van de week

Janelle Monáe stuurt dit weekend aan op een motherfuckin' pussy riot en een monoloog uit de lendenstreek.Beeld Janelle Monáe

Zin in "a motherfuckin' pussy riot”? Dan moet u bij Ziggy Stardusts relnichtje Janelle Monáe op de barricades gaan staan. Zij bracht deze week twee geweldige singles uit. Onderaan in onze Spotify-lijst vindt u nog meer pareltjes van onder meer David Byrne, Father John Misty, Superorganism en the Breeders. 

Zaterdag, katerdag? Aan die oude volksspreuk hebben Twin Shadow en HAIM lak. Nog hartstochtelijker dan u en ik, kijken beide bands uit naar de zesde dag van de week. In de door opgewekt nostalgische song - de eighties zijn geen seconde weg in 'Saturdays' - onderneemt HAIM een fraai duet. Daarin worden zaterdagen opgehemeld als een elysisch tijdsbestek, waarin je doorlopend verliefd bent en in de waan van onsterfelijkheid verkeert. Of zoals Twin Shadow stelt: “De song gaat over het gevoel dat de wereld elk moment kan openscheuren en je door de kieren kan vallen. Maar als je in bed ligt naast iemand die om je geeft, lijkt dat allemaal niet van tel."

Twin Shadow vraagt zich af of u zaterdag naast hem in bed wil liggen. Waarschuwing: hij lijkt het type dat het laken naar zichzelf toetrekt.Beeld Twin Shadow

Janelle Monáe komt u dan weer tegemoet gesneld vanuit de lendenstreek. Die indruk kregen wij toch van de clip bij ‘Django Jane’. Haar gezicht weerspiegelt in de schoot van een andere vrouw terwijl ze mansplaining aan banden legt: “Hit the mute button. Laat de vagina een monoloog voeren.” Elders stelt ze alle gelijkgestemde zusters voor een ultimatum: "We gon' start a motherfuckin' pussy riot/Or we gon' have to put 'em on a pussy diet". Vagijnen in het verweer! We zullen evenwel proberen om niets plastisch of fallisch voor te stellen bij de sneer "Cut em off, I cut em off, I cut em off like Van Gogh." Slik. 

Twee vragen die je nooit wilt horen op zaterdag: "Is there someone we can call?/Perhaps you shouldn't drink alone?"

Haar tweede single 'Make Me Feel' speelt iets te opzichtig leentjebuur bij 'Kiss' van Prince om even zwaar te overtuigen, maar Monaé schroeft de verwachtingen toch hoog op voor haar nieuwe album Dirty Computer (27/4). 

Verder lijkt Father John Misty zich opnieuw verwant te voelen met de simpele indiefolk van zijn solodebuut Fear Fun. In een sober opgesmukt 'Mr. Tillman' vertelt hij het verhaal van zijn alter ego Josh Tillman, die zich in een hotel als een verwaande superster aanstelt.

De song wordt gezongen vanuit het standpunt van een geduldige conciërge, die het groteske hoofdpersonage twee vragen stelt die je nooit wilt horen op een manische zaterdag: "Is there someone we can call? / Perhaps you shouldn't drink alone?". Ook een bezorgde Jason Isbell van Drive-By Truckers maakt even zijn opwachting in de lyrics, waarop Tillman hem geruststelt:  "I’m feeling good! Damn! I’m feeling so fine, I’m living on a cloud above an island in my mind."  Niemand die zichzelf zo geestig op de hak neemt als Misty.