Direct naar artikelinhoud
Update

Turkse "nepuniversiteit" ontvangt geen subsidies meer

Minister Pascal Smet (sp.a).Beeld Belgaimage

De Université Européenne de Bruxelles, die gelinkt is aan de Turkse islambeweging Milli Görüs, ontvangt voor het komende jaar geen subsidies meer. Dat maakte Brussels minister Pascal Smet (sp.a) bekend in de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het beëindigen van de subsidiëring staat los van de recente nieuwsberichten dat het om een nepuniversiteit zou gaan.

"Het probleem is opgelost voor de toekomst, want door de nieuwe reglementering moeten ze hun activiteiten melden. Maar voor het komende jaar hebben ze geen activiteiten doorgegeven en dus zullen we ze niet subsidiëren", aldus Smet.

Ondertussen loopt er wel een onderzoek naar de activiteiten van de Université Européenne de Bruxelles. De universiteit opereert onder de koepelorganisatie Unie van Turkse Verenigingen en heeft met de Unie ook een protocolakkoord. De Unie van Turkse Verenigingen is door de Vlaamse Gemeenschap erkend.

'Het probleem lijkt mij allerminst opgelost, de minister kon mij niet garanderen dat alle verenigingen aan de basisvoorwaarden voldoen'
Cieltje Van Achter (N-VA), Brussels parlementslid

"We hebben bij de Unie van Turkse Verenigingen gevraagd wat er aan de hand is en zij gaan ons de resultaten van hun onderzoek overmaken. Nadien bekijken we of er contact moet worden opgenomen met de federale veiligheidsdiensten", zegt minister Smet. Tot nog toe werd er vanuit de federale veiligheidsdiensten geen enkele waarschuwing uitgevaardigd ten opzichte van de organisatie.

Werking Vlaamse Gemeenschapscommissie

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) stoort zich dat de basisvoorwaarden om erkend te worden door de Vlaamse Gemeenschapscommissie niet voldoende worden nagegaan. Ook het feit dat de vereniging Nederlandstalig moet zijn, werd niet nageleefd.

"Uit eigen onderzoek blijkt dat meer dan tien verenigingen een subsidie kregen van minister Smet, terwijl zijn voorganger deze verenigingen als niet-Nederlandstalig beschouwde. Ik stel mij dan ook serieuze vragen bij de controle door de Vlaamse Gemeenschapscommissie van de verenigingen die zij erkent en zal hierover de minister verder ten gronde ondervragen. Het probleem lijkt mij allerminst opgelost, aangezien de minister mij vandaag niet kon garanderen dat alle verenigingen aan de basisvoorwaarden voldoen", verklaart Van Achter.

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA).Beeld rv