Brusselse oppositie krijgt voorstel om auditrapport vzw Gial in te kijken

Brussels burgemeester Philippe Close. © Bart Dewaele

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft de oppositie een voorstel gedaan om in de plaats van een speciale onderzoekscommissie een speciale vergadering te houden.

km

Gial, de vzw die de informatica van de stad beheert, ligt onder vuur nadat bleek dat een aantal mensen via consultancycontracten riante vergoedingen opstreken, zonder dat er aanbestedingen voor de contracten waren uitgeschreven. Zo was directielid Michel Leroy 18 jaar lang aan de slag als zelfstandige. Hij factureerde tot 1.000 euro per dag. Gial bestelde in 2015 zélf een audit. Na de aflevering werd het contract van Leroy stopgezet. Intussen lekte ook uit dat de woordvoerder van ex-burgemeester Mayeur (PS) jarenlang op de payroll stond van Gial.

De oppositie kwam de voorbije week superlatieven tekort en eiste klaarheid. Via een bijzonder commissie hoopte de oppositie dat ze alle papieren zou kunnen inkijken. Close (PS) heeft maandag na een uitgebreide discussie over het Gial-schandaal de oppositie een voorstel gedaan om in de plaats van een speciale onderzoekscommissie een speciale vergadering te houden.

Intussen worden de leden van de oppositiepartijen in de komende 24 uur uitgenodigd om toe te treden tot de raad van bestuur van Gial. Op die manier kunnen zij inzage krijgen in alle documenten, want die mogen wettelijk niet overgemaakt worden aan de oppositie. Dat gebrek aan transparantie wilden ze met hun speciale onderzoekscommissie aanvechten. De bijzondere vergadering die gehouden kan worden op 26 maart zou wel een openbare zitting zijn.

Terughoudend

Enkele oppositiepartijen reageren vooralsnog terughoudend op het voorstel. N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche wil geen zitje in de raad van bestuur, omdat dat hem zou weerhouden om zijn taak als oppositielid uit te voeren. 'Als je als politicus iets ziet dat fout loopt, mag je het niet naar buiten brengen als het de vzw da kan schaden', aldus Van den Driessche.

Net zoals N-VA, ziet de fractie Ecolo-Groen eerder een oplossing in het aanpassen van de statuten. 'Het is frappant dat we als gemeenteraadsleden geen toegang hebben tot de documenten van zodra het een vzw wordt. De basis blijft het inzagerecht', stelt Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt. De groenen willen eerst intern overleggen vooraleer ze beslissen toe te treden.

De christendemocraten van CD&V en CDH pleitten eerder al voor meer evenwicht in de raad van bestuur van Gial, maar zij hebben met Didier Wauters als enige al een lid van de oppositie in de raad van bestuur van Gial. Fabian Maingain van DéFI was wel gewonnen voor het voorstel van burgemeester Close om zo inzake te krijgen in Gial.