Direct naar artikelinhoud

Directeurs van vzw Brussels Expo verdienden samen 700.000 euro

Concertzaal La MadeleineBeeld BELGA

Voor het eerst vermeldt de jaarrekening van vzw Brussels Expo de vergoedingen van haar directeurs. De vijf leden van de raad van bestuur zouden in een jaar tijd, tussen juli 2016 en juni 2017, samen 338.000 euro bruto verdiend hebben. Het werkelijke bedrag ligt volgens de Franstalige omroep RTBF een pak hoger.

Net als het in opspraak gekomen Gial is Brussels Expo een vzw van de stad Brussel. De vzw kwam er na het Samusocial-schandaal, toen de stad besloot om Brussels Expo te laten fuseren met de Brusselse Internationale Jaarbeurs, en Beurzen en Tentoonstellingen. De fusie past binnen de doelstelling om het aantal vzw's van de stad drastisch te doen dalen.

Brussels Expo staat in voor de organisatie van grote evenementen en beurzen in de hoofdstad en baat onder meer concertzalen La Madeleine en Paleis 12 uit. Volgens de RTBF geldt het cijfer van 338.000 euro enkel voor het salaris van twee van de vijf bestuursleden: Henri Dineur (PS) en Jean-Marie Bailly. Enkel zij zijn werknemers van de vzw. 

RTBF stelt dat CEO Denis Delforge en Emin Luka respectievelijk een vergoeding van 190.000 euro en 175.000 euro ontvingen. Dat brengt de totale vergoeding in een jaar tijd op iets meer dan 700.000 euro bruto. Het vijfde lid van de raad van bestuur is de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), hij voert zijn mandaat gratis uit.

"Geen belastinggeld"

Dineur bevestigt het cijfer aan nieuwssite BRUZZ: "Dat is al altijd mijn salaris geweest." Hij zegt dat Brussels Expo geen subsidies ontvangt. "Dat betekent dat ik niet betaald wordt met belastinggeld, maar met de winsten van Brussels Expo." Dineur voegde eraan toe dat de salarissen stroken met het loonplafond voor publieke vennootschappen, dat op 150 procent van het parlementair loon ligt.

Henri DineurBeeld BRUZZ

Lees het interview met Henri Dineur: "Ervaring kost geld" (+)

Tegen RTBF zei Delforge dat "deze salarissen  alleen van de economische activiteiten van Brussels Expo komen". De laatste jaarrekening toont een omzet van 36 miljoen euro en een winst van 2,6 miljoen euro.  De vzw maakte volgens RTBF vorig jaar een winst van 2,6 miljoen euro.

NEO

De Morgen bericht deze vrijdag over schijnzelfstandigen bij stadsvernieuwingsproject NEO. Zij zouden al minstens vier jaar lang meer dan 27.000 euro per maand factureren, hoewel dat expliciet verboden is door een specifieke ordonnantie. Voorzitter van NEO is Brussels burgemeester Close. Henri Dineur is CEO van NEO.