Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaamse regering bereikt akkoord over erfbelasting: dit verandert er

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld).Beeld BELGA

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de erfbelasting. Ze past de schalen en tarieven voor die belasting ingrijpend aan. 

en

Eerst en vooral heeft de Vlaamse regering beslist om de langstlevende partner een vrijstelling te geven voor de eerste 50.000 euro erfenis. Er gold al een vrijstelling op de gezinswoning, die is nu uitgebreid.

Voor wie jonger is dan 21 is en beide ouders verliest, komt er ook een vrijstelling op de eerste 75.000 euro en op de woning waarin hij of zij woont. Iets waar vooral N-VA op aandrong. "Kinderen horen helemaal niet zoveel erfbelasting te betalen als nu soms het geval is", vindt N-VA-parlementslid Jos Lantmeeters. "De vrijstelling van de woning en van bedragen tot 75.000 voor elk kind dat wees wordt is een significante verlaging voor deze jongeren."

Voor het overige verandert er niets in de rechte lijn. Boven het vrijgesteld bedrag van 50.000 euro en 75.000 euro voor wezen, blijven dezelfde schalen en tarieven geldig. Concreet geldt er nog steeds een tarief van 9 procent voor de schijf van 50.000 tot 250.000 euro en 27 procent voor bedragen boven de 250.000 euro.

Twitter bericht wordt geladen...

Zijlijn

Daarnaast past de regering ook de schalen en tarieven voor de belasting aan in de zijlijn (broers en zussen, neven en nichten maar ook vrienden) zodat het complexe plaatje iets simpeler wordt. Voortaan gelden volgende schalen voor die zijlijn:

- 0 tot 35.000 euro (in plaats van 0 tot 75.000 euro)

- 35.000 tot 75.000 euro (in plaats van 75.000 tot 125.000 euro)

- 75.000 euro en meer (in plaats van 125.000 euro en meer)

De regering trekt de schalen dus naar beneden. Maar ook de tarieven liggen voortaan gevoelig lager. Zo wordt de bovenste schaal van 65 procent afgeschaft. Broers en zussen betalen voortaan respectievelijk 25, 30 en 55 procent per schaal (in plaats van 30, 55 en 65 procent) en andere personen als neven, nichten en derden betalen voortaan 25, 45 en 55 procent per schaal (in plaats van 45, 55 en 65 procent).

Sociaal of koterij?

Naast N-VA toont ook Katrien Schryvers (CD&V) zich erg tevreden. "Dit is een grote stap voorwaarts." Volgens Schryvers is de hervorming niet enkel een modernisering, maar ook een vorm van rechtvaardige fiscaliteit. "We doen ook iets voor wie maar een kleine nalatenschap erft. Dat is toch zeer sociaal."

Sp.a toont zich minder enthousiast over deze hervorming. "Ik zie geen grondige hervorming die de erfbelasting fundamenteel eenvoudiger en eerlijker maakt, zoals sp.a voorstelt", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "De maatregelen die de Vlaamse regering voorstelt, komen weliswaar enkele doelgroepen ten goede. Maar het zijn vooral nieuwe koterijen voor een systeem dat al erg complex is en vooral onrechtvaardig. Want vandaag betaalt de brede middenklasse de volle pot terwijl de kleine groep van grote vermogens de dans quasi volledig ontspringen."

Sp.a kwam afgelopen week met een eigen voorstel, waarbij iedereen 250.000 euro onbelast zou kunnen erven. 

Lees ook het essay van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: Waarom de erfbelasting de meest rechtvaardige van allemaal is en het standpunt: De beperkte verlaging van de Vlaamse erfbelasting is een fiscaal cadeautje voor de eigen achterban