Direct naar artikelinhoud
update

Nieuwe cao in het onderwijs: leerkrachten krijgen loonsverhoging

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft met de onderwijsvakbonden en onderwijsverstrekkers een nieuwe cao afgesloten. Naast een loonsverhoging voor de 175.000 onderwijspersoneelsleden komen er maatregelen om de situatie van startende en tijdelijke leerkrachten te versterken.

De vakbonden hadden in hun eisenbundel fors ingezet op een loonsverhoging en die is er nu. Vanaf september 2018 komt er een lineaire verhoging van 0,3 procent die vanaf januari 2021 oploopt tot 2,1 procent. Daarmee zullen de onderwijslonen de tred van andere sectoren volgen. Om een einde te maken aan het feitelijke loonplafond na 25 jaar komt er een extra loontrap vanaf 35 jaar anciënniteit.

Het akkoord moet helpen om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. De komende jaren zijn er veel leraren nodig, door de groeiende lerarenpopulatie en de uitstroom van oudere leerkrachten. Vanaf 2019 zou de jaarlijkse vraag naar nieuwe leraren stijgen van 5.000 tot 7.000 voltijdse leraren per jaar.

De cao bevat daarom ook maatregelen om startende en tijdelijke leerkrachten te helpen, met doorgedreven aanvangsbegeleiding voor starters. Er komen ook lerarenplatforms voor vervangende leerkrachten. Scholen die ondanks die platforms toch geen vervanger vinden, kunnen vervangingsopdrachten sparen en bundelen.

Vanaf 1 september kunnen leraren ook sneller een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur krijgen. De procedure voor de vaste benoeming wordt vereenvoudigd. Een deel van de functies van personeelsleden die voor langere tijd in een verlofstelsel zitten, zullen vacant verklaard worden, waardoor 6.000 tijdelijke leerkrachten meer perspectief krijgen op een stabiele loopbaan.

Coaching

Er volgen nog gesprekken om de evaluatieprocedure te herzien, met meer aandacht voor coaching en minder planlast. De nieuwe procedure zou in september 2019 moeten ingaan.

In de cao zijn ook middelen voorzien voor beleidsondersteuning. Directeurs basisonderwijs zijn daar al lang vragende partij voor.

Koepels, netten en vakbonden engageren zich om het akkoord bij hun achterban te verdedigen. Ze reageerden achteraf ook allemaal tevreden, al kwam ook de opmerking dat dit akkoord niet gezien mag worden als een 'miniloopbaanpact'.

Koen Daniëls (N-VA): 'Werkdruk niet opgelost' 

N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls betreurt dat de onderwijsvakbonden en -koepels in de cao-onderhandelingen zo hard hebben ingezet op loonsverhoging. Hij meent dat het onderwijspersoneel op het terrein liever wat meer middelen had gezien voor het verlagen van de werkdruk.

Van de 108 miljoen middelen die voor de cao voorzien waren, gaat het grootste deel naar loonsverhoging. "Ik gun de leraren hun loonsopslag, maar als ik in scholen kom en vraag waaraan we die 108 miljoen euro zouden moeten besteden, hoor ik vragen naar extra kinderverzorgers voor kleuters die onzindelijk zijn, extra leerkrachten om klassen van 28 leerlingen te splitsen, voor extra ondersteuning in het kader van het M-decreet of voor ondersteuning voor de directeurs in het basisonderwijs", zegt Daniëls. "Ik hoor weinig mensen zeggen dat ze tussen de 16 euro en de 29 euro extra loon per maand willen als dat hun werkdruk niet oplost".

Koen Daniëls (N-VA)Beeld BELGA

De vakbonden argumenteerden dat de lonen in het onderwijs al lang niet meer gestegen zijn. Volgens N-VA'er Daniëls klopt die beeldvorming niet. De lonen in het onderwijs stijgen wel degelijk door de index en door baremaverhogingen, zegt hij. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) had volgens Daniëls weinig manoeuvreerruimte, omdat de sociale partners zo hard op die loonsverhoging ingezet hadden.

De middelen voor aanvangsbegeleiding zijn volgens Daniëls wel een goede zaak, op voorwaarde dat die in de scholen ingezet worden en niet in bijkomende functies bij de koepels.