Direct naar artikelinhoud
Verhuis

Antwerps museum voor hedendaagse kunst M HKA krijgt nieuwbouw

Dit sterk verouderde gerechtsgebouw zal worden afgebroken.Beeld BELGA

Het Antwerpse museum voor hedendaagse kunst M HKA, voorheen MuHKA, verhuist binnen enkele jaren naar de site van het huidige Hof van Beroep, iets verderop aan de Gedempte Zuiderdokken. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt.

Het sterk verouderde gerechtsgebouw zal worden afgebroken en er zal een gloednieuw museum verrijzen met een geraamde bouwkost van 65 miljoen euro die gedragen wordt door de Vlaamse Gemeenschap.

Het M HKA was zelf al een tijd uitgekeken op de huidige locatie, al kreeg het vorig jaar nog een vernieuwde onthaalruimte en een afdeling waar voor het eerst een stuk van de permanente collectie kon worden tentoongesteld. Het complex is te klein voor de ambities die het museum heeft en bovendien is het nog gedeeltelijk in handen van vier privé-eigenaars, zodat een uitbreiding een bijzonder complexe zaak zou zijn.

"Dit gebouw is niet uitnodigend, het is een massieve muur die vraagt om hier vooral niet binnen te komen", vindt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bovendien. "Ik ben ook blij dat we nu afscheid zullen nemen van het Hof van Beroep, een gebouw waarover in 2007 al geschreven werd dat het compleet verouderd was. De afbraak zal niet lang duren, die is eigenlijk momenteel al spontaan aan de gang als u begrijpt wat ik bedoel."

'Een volwaardig hedendaags kunstenmuseum is, naast een voetbalstadion, de enige belangrijke infrastructuur die nog ontbreekt in Antwerpen'
Bart De Baere, M HKA-directeur

De uiteindelijke beslissing om te verhuizen komt gezamenlijk van het Antwerpse stadsbestuur en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). De site van het Hof van Beroep biedt volgens hen heel wat mogelijkheden. De grond wordt overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap, de bouwheer van het project, zonder dat er nog bijkomend budget nodig is om private gronden of panden te verwerven. De site zou bovendien zowat een verdubbeling van de museumruimte mogelijk maken. Het nieuwe gebouw zou een oppervlakte van 20.000 m2 vloerruimte hebben en een inhoud van 142.000 m3.

De huidige locatie van M HKA.Beeld BELGA

Een belangrijke factor was daarnaast de ligging in dezelfde buurt op het Zuid. "De symbiose met de andere Antwerpse musea en de vele galerijen blijft op deze manier behouden", zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). Het stadsbestuur wijst er verder op dat er al plannen waren om de Gedempte Zuiderdokken - de "voortuin" van het museum - van de huidige openluchtparking om te vormen tot een aantrekkelijke groene ruimte en dat er ook zal gewerkt worden aan een verbinding tussen het museum en de achterliggende Schelde(kaaien).

'De deadline die we ons stellen voor de verhuis is 2024'
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur (Open Vld)

M HKA-directeur Bart De Baere reageert opgelucht op de beslissing. "Dit was zo'n situatie waarbij iedereen er wel van overtuigd was wat er moest gebeuren, maar men moest het aandurven om dat ook effectief te realiseren", zegt hij. "Een volwaardig hedendaags kunstenmuseum is, laat ons zeggen naast een voetbalstadion, de enige belangrijke infrastructuur die nog ontbreekt in Antwerpen."

"We gaan nu snel werk maken van een architectuurwedstrijd, hopelijk tegen de zomer al", zegt minister Gatz. "De deadline die we ons stellen voor de verhuis is 2024." Het Hof van Beroep ging sowieso al verhuizen naar het oude justitiepaleis aan de Britselei, dat binnenkort gerenoveerd wordt.