Direct naar artikelinhoud
Staking

Bussen en treinen zwaar verstoord op 27 februari

Een beeld van een vorige staking. Op het spoor worden vooral dinsdagochtend problemen verwacht.Beeld BELGAIMAGE

De impact van de nationale staking op dinsdag lijkt groter dan verwacht. Het ACOD legt het werk neer in de overheidsdiensten. Dat zult u vooral merken op de trein en de bus.

Het ACOD verzet zich tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. De socialistische overheidsvakbond reageert op de verhoging van de pensioenleeftijd, maar ook op de plannen rond de zware beroepen. "Uit onze berekeningen blijkt dat veel mensen langer zullen moeten werken, terwijl ze een lager pensioen krijgen", zegt woordvoerder Chris Camps.

Aan het station van Brugge worden 's ochtends 3.000 betogers verwacht. Vanuit alle provincies worden zij met bussen naar daar gebracht. Dat moet wel, want de kans is klein dat zij er met het openbaar vervoer geraken.

'Het is onwaarschijnlijk dat alles stilvalt, maar er zullen wel ritten afgeschaft zijn'
Bart Crols, NMBS-woordvoerder

Lees ook: Hier zal u de hinder morgen voelen

Op het spoor gaat maandagavond al een 24 urenstaking van start. Die begint om tien uur en zal vooral dinsdagochtend problemen veroorzaken. "Het risico bestaat dat het binnenlandse en het internationale treinverkeer zwaar verstoord zal zijn", waarschuwt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Hij roept reizigers op om de website en de app van de spoorwegmaatschappij in het oog te houden.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht zware hinder. Wie tram, bus of metro neemt, bouwt dus best een tijdsbuffer in. Wie kan, voorziet volgens de MIVB zelfs beter een alternatief vervoermiddel om op het werk te geraken. "Het is onwaarschijnlijk dat alles stilvalt, maar er zullen wel ritten afgeschaft zijn."

Bij bpost verwachten ze voorlopig niet al te veel hinder. De krant zou dinsdagochtend gewoon in de bus moeten vallen. Maar volgens het ACOD is het niet uitgesloten dat de postbedeling op dinsdag en de dagen daarop wat trager zal verlopen dan normaal. "De actiebereidheid is groot, want sommige postbodes dreigen te eindigen met een veel lager pensioen dan nu", aldus Camps.

In gemeentehuizen, gevangenissen en havens worden er hier en daar problemen voorspeld, maar in scholen is dat voorlopig niet het geval. Mochten er toch lessen worden afgeschaft, dan wordt er opvang voorzien.

Ook groene hesjes?

Hamvraag is: wat doen de andere bonden? Normaal zou enkel de socialistische vakbond staken, maar het is niet uitgesloten dat leden van de christelijke en liberale vakbond zich dinsdag spontaan aansluiten bij het protest. Bij vorige stakingen bleek de onvrede zo groot dat er aan de rode piketten ook groene en blauwe hesjes opdoken.

"We gaan werkwillige collega's uiteraard niet tegenhouden, maar we gaan hen wel proberen overtuigen om mee te doen", klinkt het bij het ACOD.

Intussen heeft het CSC, de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond, al een eigen actie aangekondigd. Het CSC organiseert dinsdagochtend 'een mars voor het werk' in Luik. Daarmee willen de leden hun solidariteit betuigen aan de personeelsleden van Carrefour en het lokale ziekenhuis, die het slachtoffer zouden zijn van besparingen.

De betoging staat naar verluidt los van de nationale actie door het ACOD.