Direct naar artikelinhoud
Kasteelmoord

Verdediging vreest dat na enkele weken de stekker al uit het proces moet

Johan Platteau is advocaat van André Gyselbrecht.Beeld BELGA

Het openbaar ministerie in Brugge eist 30 jaar cel tegen huisarts André Gyselbrecht. Ook voor zijn drie vermeende medeplichtigen is het OM ongemeen streng, maar volgens de verdediging is de Brugse correctionele rechtbank helemaal niet bevoegd om dit soort straffen uit te spreken.

Het proces rond de zogenaamde kasteelmoord mag dan terwille van de efficiëntie "gecorrectionaliseerd" zijn, de debatten zijn nog lang niet ten einde. Met de maandag aangevatte slotpleidooien lijkt een opbod in gespreksduur te zijn ontketend tussen de procespartijen. De burgerlijke partijen eigenden zich elk een halve tot een hele dag toe, het openbaar ministerie ging donderdag en gisteren met een marathon-requisitoir meteen voor anderhalve dag. Namens de verdediging beten advocaten Johan Platteau en Filip D’Hondt gisterennamiddag de spits af: “Wij denken tot dinsdag tijd nodig te hebben.”

'Niet bevoegd'

Met claims van 30 jaar cel tegen André Gyselbrecht, 28 en 24 jaar tegen de vermeende Nederlandse go-betweens Evert de Clercq en Franciscus Larmit en 26 jaar tegen Pierre Serry legt het OM de lat erg hoog. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 vermoord in zijn kasteel in Wingene en behalve een blanco strafregister bij de hoofdverdachte zien aanklagers Céline D'Havé en Fien Maddens "geen enkele verzachtende omstandigheid".

Filip D’Hondt haalde er het recente arrest van het grondwettelijk hof bij, dat de correctionalisering van de assisenprocedure als onwettig van tafel veegde. Dit arrest bevestigt volgens D’Hondt dat de Brugse rechtbank niet bevoegd is voor de kasteelmoord, en indien ze zelf alsnog zou oordelen van wel onmogelijk hoger kan bestraffen dan een correctionele rechtbank dat in 2012 kon doen: maximaal twintig jaar cel. “Hoe men een vordering van dertig jaar gerijmd denkt te kunnen krijgen met alles wat we na het arrest van het grondwettelijk hof hebben gehoord is ons volstrekt onduidelijk. Het stopt bij twintig jaar, anders is er een ernstig probleem. Ik mag het niet gedroomd hebben dat we tussen dit en een paar weken moeten vaststellen dat de stekker eruit moet.”

'Hoe men een vordering van dertig jaar gerijmd denkt te kunnen krijgen met alles wat we na het arrest van het grondwettelijk hof hebben gehoord is ons volstrekt onduidelijk. Het stopt bij twintig jaar, anders is er een ernstig probleem'
Filip D'Hondt, advocaat André Gyselbrecht

Johan Platteau trok vooral van leer tegen het partijdig gevoerde onderzoek, waarbij zowel het kindermeisje als de poetshulp van Stijn Saelens op zeker ogenblik als verdachten werden opgepakt en daarna in hun verhoren eerdere getuigenissen over incest afzwakten. Of hoe Saelens tot deze week nog werd geportretteerd als burgerlijk ingenieur en succesvol zakenman: “De man leefde van een ziekte-uitkering! Zijn financiële toestand was dramatisch. Vader Saelens moest maandelijks 5.000 tot 10.000 euro bijstorten. Hij schermde met zijn thesis, die volgens hem 'zo geniaal is dat niemand in België hem zal verstaan en ieder woord in die thesis een bijkomende studie van twee jaar vergt'. Hij had het over Kafka, Darwin en Nichy, en bedoelde wellicht Nietsche.”

“André Gyselbrecht zag het gebeuren, het was zijn overtuiging dat zijn dochter naar Australië laten vertrekken met deze man een gevaar inhield, voor haar en zeker voor zijn kleindochter.”