Direct naar artikelinhoud
Winterspelen

Beste skiër ter wereld haat sneeuw

► De Oostenrijker Marcel Hirscher raakt even uit balans tijdens de slalom in Yongpyong, Zuid-Korea.Beeld Photo News

Marcel Hirscher wilde ijs. De Koreaanse olympische organisatie bood sneeuw. Hard, compact, maar niet de ondergrond die voor het slalomskiën van het Oostenrijkse fenomeen geschikt is. Hij greep zo naast een nieuwe medaille.

Het ging mis met de poging van Hirscher (28) om als derde man in de geschiedenis driemaal goud op het skitoernooi van de Winterspelen te halen. Wat Oostenrijker Toni Sailer en Fransman Jean-Claude Killy eerder deden, bleef onbereikbaar voor de schicht uit Annaberg, het verstilde bergdorp in het Dachstein-massief waar de grote kampioen de anonimiteit graag opzoekt.

Hirscher miste gisteren in de eerste van twee runs een poortje, net als 53 andere deelnemers (van de 106). Hij skiede naar beneden en zei te hopen dat er nog ergens een plaatsje op een vliegtuig naar huis te vinden was. Op dat moment ging iedereen er nog van uit dat de Noor Henrik Kristoffersen, leidend na de eerste run, het goud zou grijpen. Het draaide anders uit. Hirscher voorspelde de zege van de Zweed André Myhrer. Hij kreeg gelijk.

'Met de stroeve en hard aangestampte sneeuw die hier lag, heb ik een probleem'
Marcel Hirscher

Voor hij Zuid-Korea verliet, had Hirscher wel duidelijk gemaakt dat hij na zijn zeges op de combinatie en de reuzenslalom helemaal geen vertrouwen had in de eigen specialiteit, de dubbele race langs de door zijn coach en de Italiaanse trainer gestoken palen. "Deze nederlaag is geen big deal omdat ik voor mezelf al twee dagen had geaccepteerd dat ik hier geen kans zou maken als er niets zou veranderen. Dan heb je voldoende tijd om erin te berusten."

Twee verrassingen

De discussie ging over de sneeuwomstandigheden in Yongpyong. Ging de wereldskifederatie FIS wel of niet water in de sneeuw injecteren, zodat de piste door de harde vorst in de Koreaanse bergen zou veranderen in een ijspiste? Dat had en heeft de voorkeur van evenwichtskunstenaar Hirscher, die twee jaar op rij geen poortje miste in de belangrijkste slaloms ter wereld.

'Er hoort geen teleurstelling te zijn, als je al tweemaal goud hebt veroverd'
Marcel Hirscher

Zijn uitleg: "Een aantal skiërs heeft problemen om grip te vinden op ijs. Die heb ik zelf nooit. Maar met de stroeve en hard aangestampte sneeuw die hier lag, heb ik dan weer een probleem. Hoe vloeiender je skiet, des te beter kom je met deze condities uit de voeten."

Het lukte hem zelf niet. De man die door iedereen als de beste skiër ter wereld wordt aangeduid, kon zijn weg niet vinden van de berg die door de FIS in de bestaande conditie werd gelaten. De benadeelde Hirscher zei de voorbije trainingsdagen niet de juiste snelheid gevonden te hebben. "Het was voor mij hier waardeloos, nog voor de start wist ik genoeg."

Oostenrijk hoefde niet ontgoocheld te zijn, meende Hirscher. "Er hoort geen teleurstelling te zijn, als je al tweemaal goud hebt veroverd." Hirscher sprak van twee grote verrassingen. De ene was dat hij vorige week dinsdag de combinatie (afdaling plus slalom) won. "De andere verrassing is dat ik nu hier sta."

Hij bedoelde met lege handen, na een mislukte slalom en op weg naar de bus om zo snel mogelijk naar Annaberg terug te keren. Hirscher had zich al afgemeld voor de gemengde teamwedstrijd, die morgen het olympisch skitoernooi zal afsluiten. Voorbarige rekensommen gingen uit van het vierde goud van Hirscher, waarmee hij de grootheden uit het verleden, Sailer en Killy, definitief voorbij zou zijn.

Sailer en Killy in oog van de storm

De twee mannen, Sailer overleden, Killy op leeftijd, kwamen de voorbije weken pijnlijk in het nieuws. De Fransman, in Grenoble 1968 winnaar van de slalom, reuzenslalom en afdaling, schaarde zich achter de Russen. Die zouden te hard gestraft zijn met hun schorsing voor de Spelen van Pyeongchang. Het werd niet begrepen in het Westen. Killy is een erelid van het Internationaal Olympisch Comité en was voorzitter van de coördinatiecommissie voor de later zo bekritiseerde Spelen van Sotsji (2014).

Jean-Claude Killy.Beeld AFP

Met de naam van Sailer, in 1956 de skiër met driemaal olympisch goud, is het inmiddels nog pijnlijker gesteld. In Oostenrijk werden rond de Hahnenkamm-afdaling, het hoogtepunt van het skiseizoen, nieuwe feiten bekend over een verkrachting met geweld van een Poolse prostituee in 1974. De zaak, in skioord Zakopane, werd in de doofpot gestopt. Er ging zwijggeld over tafel. Sailer, destijds sportdirecteur van de skibond OSV, was dronken geweest, dat soort verdediging. De kanselier van Oostenrijk, Kreisky, kwam er destijds aan te pas. Niemand wist daarvan. Oostenrijk had Poolse steenkool nodig.

De kranten die de zaak dit jaar oprakelden en met sterke documentatie kwamen, kregen ervan langs in Oostenrijk. Sailer is een legende. Daar kom je niet aan. De term lijkenpikken viel.