Direct naar artikelinhoud
Muziek

Duitse zangeres Nina Hagen laat documentaire offline halen

Beeld uit 'Buying the Band'.

De documentaire Buying the band is offline gehaald na klachten van de Duitse zangeres Nina Hagen. In de film zit een met verborgen camera's gefilmde scène van een mislukte studiosessie met Hagen. Er komt binnenkort een nieuwe versie van de docu online waarin de betreffende fragmenten zijn verwijderd.

Dat bevestigen filmmaker Teus van Sintmaartensdijk en Niels Aalberts, eindredacteur van het Nederlandse 3voor12, waar de film werd gepubliceerd. Beiden willen verder niet inhoudelijk reageren. De documentaire maakte de afgelopen anderhalve week veel los in de media.

Ondergronds leven

Buying the band gaat over de rockband Romanza Brava, die ondernemer Jan 't Hoen heeft samengesteld uit leden van Wild Romance, de oude band van Herman Brood, en andere bandjes. Zelf zit geldschieter 't Hoen achter de drums. Van Sintmaartensdijk volgde Romanza Brava, die inmiddels Dany Lademacher's Wild Romance heet, een jaar.

Lees meer: Buying the Band: Spinal Tap zonder acteurs (+)

Toen Buying the band af was, wilde geen enkele omroep, bioscoop of festival de film vertonen. In de muziekwereld ging de documentaire een ondergronds leven leiden, nadat muzikanten een WeTransfer-link aan elkaar doorstuurden. Uiteindelijk zette 3voor12, het muziekplatform van de VPRO, Buying the band online, waarna de film een bescheiden hype werd. Maandag  zat Van Sintmaartensdijk nog in het Nederlandse praatprogramma De Wereld Draait Door om erover te vertellen.

De documentaire is niet meer beschikbaar.Beeld Screenshot NPO

Geklaagd

Donderdag was de film opeens van YouTube en 3voor12 gehaald. Nu blijkt dat Nina Hagen heeft geklaagd. In de film wordt gezegd dat Jan 't Hoen 80.000 euro betaalt had om Hagen in te huren voor een tournee en voor studio-opnames. Als de legendarische punkdiva eenmaal in Amsterdam aankomt voor een repetitie, geeft ze geen toestemming om te filmen. Van Sintmaartensdijk hangt vervolgens enkele verborgen camera's op.

Zodra de studiosessie begint, blijkt dat Hagen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Ze had een lijst van 38 liedjes opgestuurd gekregen die ze van tevoren moest leren spelen om te kunnen repeteren met Romanza Brava. Ter plekke wil ze alleen eigen werk spelen. "Ik ben Nina Hagen!", roept ze. "Ik speel wat ik wil." Deze scènes worden verwijderd in de nieuwe versie en met tekst samengevat in beeld.

Buiten de openbare ruimte is het niet toegestaan om mensen zonder toestemming te filmen. Het recht van privacy weegt in een besloten ruimte zwaarder dan het recht op vrij informatiegaring. Alleen bij een zwaarwegend publiek belang is undercoverjournalistiek juridisch geoorloofd.

Nina Hagen.Beeld EPA