Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

VS-president Trump kondigt "zwaarste sancties ooit" tegen Noord-Korea aan

De Amerikaanse president Donald Trump op CPAC.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe sancties tegen Noord-Korea aangekondigd. Minister van Financiën Steven Mnuchin zei Noord-Korea te willen treffen in zijn mogelijkheid "schepen illegaal te laten varen in internationale wateren". 

"Wij hebben vandaag de zwaarste sancties ooit tegen een land uitgevaardigd", zei Trump in verband met nieuwe strafmaatregelen tegen het het atoomprogramma van het communistische regime, aldus NBC.

Trump deed de aankondiging op CPAC, een jaarlijkse bijeenkomst van conservatieve activisten, nog voor het einde van de Olympische Spelen in Zuid-Korea. In de aanloop naar en tijdens de Winterspelen was er sprake van toenadering tussen de twee Korea's. Trump lijkt daar weinig rekening mee te houden. 

Het ministerie van Financiën wil "agressief alle onwettige wegen die Noord-Korea gebruikt om aan sancties te ontsnappen, treffen", zei Mnuchin. "De president heeft bedrijven wereldwijd duidelijk gemaakt dat als zij ervoor kiezen de nucleaire ambities van Noord-Korea te financieren, zij geen zaken zullen doen met de VS."

De sancties treffen volgens Amerikaanse regeringskringen 27 bedrijven, voornamelijk rederijen, en 28 schepen die zich in Noord-Korea, China, Singapore, Taiwan, Hongkong,de Marshalleilanden, Tanzania, Panama en de Comoren bevinden, daar geregistreerd zijn of onder één van die vlaggen varen.

Toespraak

Tijdens zijn toespraak bewierookte Trump zichzelf: de drastische belastingverlaging, zijn klimaatbeslissingen, de opgang van de beurs, deregulering met jobcreatie als gevolg, loonstijgingen en het hogere budget voor defensie.

'De Democraten willen nog meer geld verkwisten'
Donald Trump

De "fake media" moesten het ontgelden. Tijdens zijn toespraak joelden toehoorders "sluit haar op" aan het adres van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, naar analogie van een uitspraak tijdens zijn campagne.

Trump brak een lans voor het "bekampen" van de Democratrische fractieleidster in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. "De Democraten willen nog meer geld verkwisten", klonk het. De regering van Obama "was een ramp", besloot Trump.

Schietpartij

Over de bloedige schietpartij op een school in Florida zei de president: "We zullen handelen. We zullen iets doen. We zullen handelen". Hij verdedigde zijn plan om leraars te bewapenen.